Az ír sztepptánc elvarázsl(ósít)ása – Coincidance: Merlin

Az ír sztepptánc elvarázsl(ósít)ása – Coincidance: Merlin

Miközben dübörög a köztudatban a korszerűsített és magyar főszereplőkkel felturbózott Lord of the Dance – Dangerous Games, hazai szinten is létjogosultságot kér magának az ír sztepptánc. Hogy erről meggyőződhessünk, érdemes benézni a Coincidance néhány előadására, most éppen a Pesti Magyar Színházba.

Habár a Coincidance társulat neve a véletlen egybeesésekre utal, az Arthur-mondakörrel való találkozásuk törvényszerűnek tűnik. Amennyiben a legendák igazat szólnak, Arthur király a kelta eredetű briton népcsoport sarja volt, sőt históriái nagy része is kelta nyelven íródott, így már nem is olyan véletlen, hogy az ír táncos gyökerekkel bíró Coincidance a leghíresebb középkori legendáriumból válogatott.

merlin13

A Szentivánéji álom és a Széttáncolt cipellők után a Merlin két felvonásos előadása újra tematikus keretet ad az ír táncnak, mely a tánccsoport vállalása szerint szabadon keveredik a modern és kortárs alkotóelemekkel. Inspiráció persze akad mögötte szép számmal az ír showtánc-világban, de a legkeltább szakmabeliekre emlékeztetni mégiscsak jó dolog. Nagyon leegyszerűsítve a legtöbb írtánc-showban megjelenik a sötétség és a fény mitologikus környezetbe, történelmi kontextusba vagy az emberi természetbe ágyazott ellentéte és szakadatlan küzdelme. Emellett viszont ott lüktet bennük a tradíciók örömteli őrzése és a tánc felszabadító ereje is, mely a produkciók végére elhozza a sötét erők felett aratott győzelmet, vagy így, vagy úgy.

A Coincidance Merlinje ezt megőrizve feszíti egymásnak az ellentétes (varázs)erőket (Máb és Niniane sötétségből és fényből fakadó bűbáját), s mindeközben sűrűn gomolygó természetfeletti ármánykodással szövi körbe sztepp- és kortárstánc jeleneteit. Nem kisebb feladatot vesz a vállára, mint a nagy mágus alakján keresztül bemutatni Arthur legendájának közkedvelt motívumait, ebben a tekintetben pedig igazi kalandor, mert egy évszázados, megkövesedett hagyomány mellé kell letennie a magáét, igen rendhagyó módon. A showtánc elemek keltaságának hangsúlyozásán túl a Merlin néha át-átvált modern mozgásszínházba, mert a csoportos, páros és egyéni szteppkoreográfiák mellett az ír tánc szteppcipőt mellőző válfajai és kortárs etűdök is helyet kapnak a darabban.

merlin14

Arthur király történetének szemelvényei hol táncban elmesélve, hol narrációval kísérve kerülnek színpadra, mely az ír táncszínház rajongói számára a Dancing on the Dangerous Ground-ot idézheti, aminek szerelmi háromszöge akár Giunevere és Lancelot romáca is lehetne. A Merlin több ponton is (téma, színpadkép, kosztüm, táncjelenetek) – tudatosan vagy ösztönösen – lerója tiszteletét az 1999-ben debütált produkció előtt, amely kissé már feledésbe merült, sőt zajos siker sem övezte és folytatása sem következett a maga idejében, bravúros és technikás koreográfiáinak, kreatív színpadra állításának köszönhetően mégis követendő példa az ír táncosok, koreográfusok számára. A Merlin táncvariációi egyébként ügyesen elegyítik a szakmázó és a közönségbarát lépéseket, csak a látvány kedvéért lazítanak a gyeplőn néha, kompromisszumokba mégsem mennek bele.

Látvány tekintetében a Szentivánéji álom óta professzionális megoldásokat mutat a Coincidance, a Merlinben talán a smink és a kosztüm a legfeltűnőbb, ugyanis itt a britonok valóban ’festett arcúak’, amint azt nevük is előhívja, ruházatuk pedig – bár leginkább a fekete-fehér-vörös színek minimalista tartományában mozog – kellően különc ahhoz, hogy kiemelje a táncosok egyéniségét.

merlin10

Az egész produkció során megbűvölt extremitással áramlik a közönség felé az acélos sztepp és a súlytalan kortárs balett, mely a második felvonásban szinte átveszi az uralmat, ám mindez csak a látszat, mert az írek zajos tánca a fináléban visszaköveteli domináns helyét. Így is van ez rendjén, hiszen az ír showtánc műfaja csendesebb mostanában, mintegy felélesztésre és újraaktualizálásra szorul, hiszen a 90-es évek viharos köztudatba robbanását követően veszített varázsából. Új tartalmakkal való megtöltésének egyik hazai alternatívája a Coincidance sajátos tánckevercse, ezen belül pedig a Merlin középkori bájitala, köszönhetően Gyulai Júlia táncos-koreográfusnak, akit nem mellékesen a La Femme magazin idén beválasztott az „50 tehetséges magyar fiatal” címen futó mentori programba.

A Merlin tehát még azoknak is tud újat, mást mutatni, akik nem a sztepptánc miatt vesznek jegyet az előadásra, a műfaj rajongóit pedig a darab számos jelenete fogja megörvendeztetni. Mert az ír motívumokkal felkavart középkor sokszínűen, lüktetően kel életre a színpadon.

merlin6

Koreográfus-rendező: Gyulai Júlia

Jelmezterv: Székács Zsófia

Főbb szerepekben: Stefkó István, Székács Zsófia, Potornai Norbert, Gyulai Júlia, Ungi Krisztián

Fényképek és videó: http://www.coincidance.hu/

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!