Az ír sztepptánc elvarázsl(ósít)ása – Coincidance: Merlin

Az ír sztepptánc elvarázsl(ósít)ása – Coincidance: Merlin

Miközben dübörög a köztudatban a korszerűsített és magyar főszereplőkkel felturbózott Lord of the Dance – Dangerous Games, hazai szinten is létjogosultságot kér magának az ír sztepptánc. Hogy erről meggyőződhessünk, érdemes benézni a Coincidance néhány előadására, most éppen a Pesti Magyar Színházba.

Habár a Coincidance társulat neve a véletlen egybeesésekre utal, az Arthur-mondakörrel való találkozásuk törvényszerűnek tűnik. Amennyiben a legendák igazat szólnak, Arthur király a kelta eredetű briton népcsoport sarja volt, sőt históriái nagy része is kelta nyelven íródott, így már nem is olyan véletlen, hogy az ír táncos gyökerekkel bíró Coincidance a leghíresebb középkori legendáriumból válogatott.

merlin13

A Szentivánéji álom és a Széttáncolt cipellők után a Merlin két felvonásos előadása újra tematikus keretet ad az ír táncnak, mely a tánccsoport vállalása szerint szabadon keveredik a modern és kortárs alkotóelemekkel. Inspiráció persze akad mögötte szép számmal az ír showtánc-világban, de a legkeltább szakmabeliekre emlékeztetni mégiscsak jó dolog. Nagyon leegyszerűsítve a legtöbb írtánc-showban megjelenik a sötétség és a fény mitologikus környezetbe, történelmi kontextusba vagy az emberi természetbe ágyazott ellentéte és szakadatlan küzdelme. Emellett viszont ott lüktet bennük a tradíciók örömteli őrzése és a tánc felszabadító ereje is, mely a produkciók végére elhozza a sötét erők felett aratott győzelmet, vagy így, vagy úgy.

A Coincidance Merlinje ezt megőrizve feszíti egymásnak az ellentétes (varázs)erőket (Máb és Niniane sötétségből és fényből fakadó bűbáját), s mindeközben sűrűn gomolygó természetfeletti ármánykodással szövi körbe sztepp- és kortárstánc jeleneteit. Nem kisebb feladatot vesz a vállára, mint a nagy mágus alakján keresztül bemutatni Arthur legendájának közkedvelt motívumait, ebben a tekintetben pedig igazi kalandor, mert egy évszázados, megkövesedett hagyomány mellé kell letennie a magáét, igen rendhagyó módon. A showtánc elemek keltaságának hangsúlyozásán túl a Merlin néha át-átvált modern mozgásszínházba, mert a csoportos, páros és egyéni szteppkoreográfiák mellett az ír tánc szteppcipőt mellőző válfajai és kortárs etűdök is helyet kapnak a darabban.

merlin14

Arthur király történetének szemelvényei hol táncban elmesélve, hol narrációval kísérve kerülnek színpadra, mely az ír táncszínház rajongói számára a Dancing on the Dangerous Ground-ot idézheti, aminek szerelmi háromszöge akár Giunevere és Lancelot romáca is lehetne. A Merlin több ponton is (téma, színpadkép, kosztüm, táncjelenetek) – tudatosan vagy ösztönösen – lerója tiszteletét az 1999-ben debütált produkció előtt, amely kissé már feledésbe merült, sőt zajos siker sem övezte és folytatása sem következett a maga idejében, bravúros és technikás koreográfiáinak, kreatív színpadra állításának köszönhetően mégis követendő példa az ír táncosok, koreográfusok számára. A Merlin táncvariációi egyébként ügyesen elegyítik a szakmázó és a közönségbarát lépéseket, csak a látvány kedvéért lazítanak a gyeplőn néha, kompromisszumokba mégsem mennek bele.

Látvány tekintetében a Szentivánéji álom óta professzionális megoldásokat mutat a Coincidance, a Merlinben talán a smink és a kosztüm a legfeltűnőbb, ugyanis itt a britonok valóban ’festett arcúak’, amint azt nevük is előhívja, ruházatuk pedig – bár leginkább a fekete-fehér-vörös színek minimalista tartományában mozog – kellően különc ahhoz, hogy kiemelje a táncosok egyéniségét.

merlin10

Az egész produkció során megbűvölt extremitással áramlik a közönség felé az acélos sztepp és a súlytalan kortárs balett, mely a második felvonásban szinte átveszi az uralmat, ám mindez csak a látszat, mert az írek zajos tánca a fináléban visszaköveteli domináns helyét. Így is van ez rendjén, hiszen az ír showtánc műfaja csendesebb mostanában, mintegy felélesztésre és újraaktualizálásra szorul, hiszen a 90-es évek viharos köztudatba robbanását követően veszített varázsából. Új tartalmakkal való megtöltésének egyik hazai alternatívája a Coincidance sajátos tánckevercse, ezen belül pedig a Merlin középkori bájitala, köszönhetően Gyulai Júlia táncos-koreográfusnak, akit nem mellékesen a La Femme magazin idén beválasztott az „50 tehetséges magyar fiatal” címen futó mentori programba.

A Merlin tehát még azoknak is tud újat, mást mutatni, akik nem a sztepptánc miatt vesznek jegyet az előadásra, a műfaj rajongóit pedig a darab számos jelenete fogja megörvendeztetni. Mert az ír motívumokkal felkavart középkor sokszínűen, lüktetően kel életre a színpadon.

merlin6

Koreográfus-rendező: Gyulai Júlia

Jelmezterv: Székács Zsófia

Főbb szerepekben: Stefkó István, Székács Zsófia, Potornai Norbert, Gyulai Júlia, Ungi Krisztián

Fényképek és videó: http://www.coincidance.hu/

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!