ART MOMENTS 2016

ART MOMENTS 2016

2016. szeptember 13. és október 31. között kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az ART MOMENTS, kortárs vizuális művészeti fesztivált. Ami korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket. Kávéházi közösségi akció, 56-os köztéri installáció, négy méter magas PET palackokból épített dinoszaurusz szobor a Vigadó téren – hogy csak néhányat említsünk az ART MOMENTS idei látványosságai közül.

Az ART MOMENTS fesztivál szervezője, a Hybrid Art Managment 2005 óta működik a kortárs vizuális művészet területén azzal a céllal, hogy a klasszikus formákból és keretekből kilépve, minél szélesebb körben ismertté tegye a hazai és külföldi képzőművészetet és designt. Ennek jegyében szervezik meg évről évre az Art Moments fesztivált, a Cégér – Jó bornak tervezz címkét! gasztro design pályázatunkat és a közel-keleti orientációjú Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogramot.

A Hybrid Art Managment 2010-ben indítottuk útjára az ART MOMENTS vizuális művészeti rendezvénysorozatát, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken (Debrecen, Pécs, Veszprém, Tokaj, Balatonfüred), és külföldön (London, Párizs, Berlin, Róma, Helsinki, Bécs, Pozsony) egyaránt.

A kortárs vizuális művészet sokat elárul az adott országról, annak magáról alkotott képéről. Éppen ezért az ART MOMENTS egyik fontos célja az, hogy testközelbe hozza a jelenre reflektáló, a ma kérdéseivel foglalkozó kortárs művészetet, kiemelje azt a megszokott múzeumok és a galériák falai közül és a szabadba, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze az alkotásokat, újabb és újabb értelmezési lehetőségeket kínálva, releváns kérdések megfogalmazására sarkallva a látogatókat.

Ízelítő a programokból:

COLORS MAGAZIN KIÁLLÍTÁS – „DIVERSITY IS GOOD”

2016. szeptember 13-21; Kossuth Lajos utca 14-16.

Az idei ART MOMENTS a legendás COLORS Magazin címlapjaiból összeállított kiállítással indul 2016. szeptember 13-án, 19.00-kor. A 2014-ig megjelenő magazint 1991-ben a Benetton felkérésére a magyar származású Tibor Kalman és a divatcég akkori kreatív igazgatója, Oliviero Toscani indította el. A kiadvány úttörő módon divattrendek helyett mindenkit érintő társadalmi kérdéseket kezdett boncolgatni, sokszor provokatív fotósorozatokon keresztül. A témák a gyorsétkezéstől a rasszizmusig mindent érintettek, a letisztult képi világ pedig eszközzé vált a mindennapi kérdések közvetítésében. A cél az volt, hogy megmutassák a világot a világnak. Az üzenet pedig mindig ugyanaz: a sokszínűség jó, a változatosság gyönyörködtet.

colors1

HYBRID ART CAMP – CIRCLE OF LIFE

A Hybrid Art Managment idén indította útjára nemzetközi alkotótáborát, a Hybrid Art Campet, mely mostantól kezdve minden évben a világ legkülönbözőbb pontjairól hoz össze számos kiváló alkotót, hogy segítségükkel a művészet nyelvén szólva felhívják az emberek figyelmét a fenntarthatóság, a tudatos fogyasztás és a környezetvédelem fontosságára. Az első alkotótábort idén augusztus 1-je és 10-e között rendezték meg Pannonhalmán a Circle of Life tematikára épülve, ami eredményeként egy monumentális szobor született, mely az ART MOMENTS keretén belül Budapesten is bemutatkozik. A közel 4 méter magas, 4000 PET palackból álló dinoszaurusz szobor magyar, szlovák, lengyel, cseh és emirátusi művészeti egyetemek végzett, és jelenlegi hallgatói közreműködésével született meg a Pannonhalmi Bencés Főapátság támogatásával Pannonhalmán, a Vis Vitalis ásványvíz, a budapesti Hybridart Management és az Abu Dhabi székhelyű Etihad Modern Art Gallery kooperációjaként. A Hybrid Art Abu Dhabi galéria-partnere rengeteget foglalkozik őstörténeti kutatásokkal, a gyűjteményükben szerepel többek között egy eredeti dinoszaurusz csontváz is – a Hybrid Art Camp együttműködése során a fenntarthatóság jegyében ötvözték az újrahasznosítás jelképeként is értelmezhető PET palackokat és a dinoszaurusz formát, keretbe foglalva így az alkotótábor „Circle of Life” tematikáját.

vis_vitalis_7

A szobor Pannonhalma után Budapestre kerül, szeptember 9-től az 56-osok terén láthatják az érdeklődők, majd szeptember 26-án átkerül a Vigadó térre. Novemberben Abu Dhabiba az Abu Dhabi Art Fairen és a Forma 1 zárófutamán a Yas Marina Circuit-en mutatkozik be.

ART MOMENTS KIÁLLÍTÁSOK A VÁRKERT BAZÁRBAN

2016. október 11-25; Megnyitó: 2016. október 11.

Zenith Art Exchange – Yiannis Roussakis Million Street című fotókiállítása

Yiannis Roussakis athéni származású fotóművész az elmúlt több mint egy évtized során a világ számos országát megjárta, jelenleg pedig Abu Dhabiban él és alkot. Munkáin keresztül felfedezni igyekszik a hétköznapi tárgyak, terek és pillanatok, szürreális természetét, azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot. Munkáit eddig Londonban, Athénban, Glasgowban, Dubajban és Abu Dhabiban mutatták be. 2012-ben beválogatták a Sony World Photography Awards versenyzői közé, 2014-ben pedig harmadik helyezést ért el a Prix de la Photography (PX3) díjon. A Million Street című kiállítás keretében bemutatott anyag egy tradicionális emirátusi esemény, az évenként megrendezésre kerülő teve szépségverseny és vásár különös világába enged betekintést. A tárlat érdekes képet ad arról, miként látja egy más kultúrából érkező és más vizuális beidegződésekkel rendelkező idegen ezt a merőben helyi hagyományt. 

yiannis-roussakis-million-street

Best of Diploma

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Art Moments az idei éveben is egy válogatás kiállítás keretében ad ízelítőt a hazai művészeti egyetemeken frissen végzett hallgatók munkáiból. 2016-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Intézete és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara mutatkozik be.

A rendezvény részletes programjáról itt található bővebb információ.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!