Aputestek diadala

Aputestek diadala

Ki mondta, hogy a sztriptíz csak a nők kiváltsága lehet? A Magic Mike sikere óta tudjuk, hogy a férfiak is legalább olyan jól rázzák a színpadon. Ezt a hullámot lovagolta most meg a Thália Színház az Alul semmi című darabjával.

A csavar azonban ott van, hogy nem kigyúrt Channing Tatumok riszálják magukat a színpadon, hanem vérbeli “aputestek”. No, ne legyünk igazságtalanok a fiúkkal (Szabő Győző, Pindroch Csaba, Nagy Viktor, Vida Péter, Bán Bálint, Tamási Zoltán), hiszen nem önszántukból növesztettek pocakot és hagytak fel az edzésekkel. A darab rendezője, Réthly Attila kötelezte őket szigorú tésztakúrára, persze csak a tökéletes végeredmény érdekében. Nagyon is jól tette, hiszen az “aputestek” elsöprő sikert arattak. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Thália főrendezője Simon Beaufoy elhíresült darabját álmodta színpadra, Hamvai Kornél fordításában.

Alul semmi-CSNK_3

A munkanélküli, egykori gyári munkásokból verbuválódott sztriptíz csapat sikerhez vezető útjáról készült 1997-es filmet talán sokan ismerik, Réthly pedig ígéretéhez híven egy igazán nagyszerű feldolgozással ajándékozta meg a közönséget. A két jóbarát, Gaz (Szabó Győző) és David (Nagy Viktor) egy félresikerült fémlopás után “fantasztikus” ötlettel áll elő. Miután felfedezik, hogy a helyi klubban több száz önkívületben lévő nő egy halom pénzt áldoz vetkőző férfiakra, kipattan az isteni szikra. Férfisztriptíz csapatot kell alapítani és máris minden anyagi gondjuk elszáll. A kissé infantilis apafigurát alakító Szabó Győző remekül építette fel a karaktert. Szép ívet adott Gaz jellemfejlődéséhez, jól ábrázolva a fia láthatási jogaiért küzdő apát, aki igyekszik jó útra térni. Nagy Viktor kifejezetten jó választásnak bizonyult az önbizalomhiánnyal küzdő David szerepére. Hitelesen formálja meg a kissé nyámnyila, teszetosza egykori darukezelőt, akit könnyű belevinni a “rosszba”. Az ő párosukhoz csatlakozik elsőként Kese. Bán Bálint alakításában egy szerethető, kissé hebehurgya fiút ismerhetünk meg, aki saját magával sincs egészen tisztában. Egy végzetesnek induló estén azonban Gazben és Davidben megleli első igazi barátait. A frissen alakuló csapathoz szükség van egy koreográfusra is. Az egykori művezető személyében meg is találják a tökéletes jelöltet. Vida Péter talán elsőre nem tűnik a legjobb választásnak a szerepre, hiszen legtöbbször szerencsétlen flótások bőrébe bújik. Azonban a sznob, egzisztenciáját és megítélését féltő Gerald szerepében mégis remekül működik. Kiválóan érzékelteti azt a fajta távolságtartást és lenézést az egykori beosztottak felé, amely a karakterre jellemző. A kissé szürreális sztriptíztáncos brigád Guy-jal (Pindroch Csaba) és Lompossal (Tamási Zoltán) egészül ki. Pindrochnak nem jut sok játékidő az egocentrikus Guy szerepében, de azt nagyszerűen kihasználja. Csak úgy, mint Tamási, aki a szebb napokat látott, táncoslábú Lompos megformálásával okoz sok vidám pillanatot. A buli végül sok nehézség és akadály árán összejön és se szem, sem bugyi nem marad szárazon!

Alul semmi-CSNK_16

A darab tálán a legklasszabb díszletet kapta a Thália történetében. Egy komplett gyárat építettek a forgószínpadra, egy működő és funkcionáló daruval kiegészítve. Igazán élethűre sikeredett és talán ennél koszosabb ablaküvegeket még a Ganzban sem találnánk, úgyhogy Czigler Balázs minden elismerést megérdemel. Az előadás rendhagyó módon egy videóvetítéssel kezdődik, amely néhány régi híradó felvételből áll a híres-hírhedt vaslady-ről, Margaret Thatcherről. Nem véletlen ez, hiszen a darab a britek mai napig egyetlen női miniszterelnökének idejében játszódik. De nem kell aggódni a konzervatív felütéstől, hiszen ezek után felhőtlen szórakozást ígér a két felvonásos előadás. Habár a téma igen komoly és aktuális, hiszen sokan élnek egyik napról a másikra, kilátástalanul, munka nélkül, mégis a sok humor feloldja a történet mélyén megbúvó komorságot. De nem kell megijedni, nem az a fajta geges túljátszott humor ez, mint ami például a francia bohózatokat is jellemzi. A jelmezekkel Velich Ritának nem igazán volt sok dolga, de a piros flitteres tangáért külön köszönet jár neki. Ahogy a többi nagyszerű színésznek is, akik még részt vettek a produkcióban.

Alul semmi-CSNK_18

Tihanyi Ákos koreográfus profizmusát már ismerhetjük a Madách Színházból, és azt kell mondjam, itt is tökéleteset alkotott. Nem, nincs benne plafonon táncolás vagy bonyolult koreográfiák, de nem is ezekre volt szükség. Egy olyanfajta mozgást adott ő a darabhoz, amely megadta a lelkét a produkciónak, és a 80-as évek slágereivel kiegészülve olyan hangulatot teremtett, hogy a nézők szinte kiestek a padsorokból. A fergeteges, már-már valódi sztriptízbárba illő hangulathoz természetesen a színészek is hozzájárultak, azt már talán mondanom sem kell, hogy alul semmiben – a több száz sikongató (női) néző nem kis örömére.

Remekbe szabott előadás, nagyszerű színészek, látványos díszlet, keserédes humor és fantasztikus hangulat: ez mind-mind az Alul semmi. Aki egyszer látta, az újra meg akarja majd nézni! Hölgyeknek pedig kötelező!

Alul semmi -CSNK_1

Szereplők: Szabó Győző, Nagy Viktor, Vida Péter, Pindroch Csaba, Bán Bálint, Tamási Zoltán, Schell Judit, Gubás Gabi, Fodor Annamária, Kozma Ákos/Gál Kristóf, Tóth Eszter, Hunyadkürti István, Mózes András, Hajmási Dávid, Kálmán János, Mohr Vivien, Válóczi Viktória, Mándi-Nagy Zsófia, Hatvani Mónika, Ikotics Milán

Jelmeztervező: Velich Rita

Díszlettervező: Czigler Balázs

Koreográfus: Tihanyi Ákos

Súgó: Serfőző Andrea

Rendezőasszisztens: Hatvani Mónika

Fordította: Hamvai Kornél

Rendező: Réthly Attila

Képek: Csatáry-Nagy Krisztina

 • Alul-semmi-CSNK_12.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_10.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_2.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_16.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_15.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_14.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_21.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_7.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_8.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_17.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_9.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_13.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_4.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_5.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_6.jpg
 • Alul-semmi-CSNK_20.jpg

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!