Anya csak egy van? – Goodnight Mommy
Értékelem! 5

Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala közös munkája, a Goodnight Mommy valóságos sötét gyöngyszem: felesleges bazári ijesztgetések és túltolt akció nélkül is képes a nézőt a székhez szegezni. Idilli képsorokkal indítunk, amint a tízéves ikerpár, Elias és Lukas (Elias Schwarz, Lukas Schwarz) fogócskázik és barangol a szabadban. A gondtalan ifjúságot és gyermeki kalandvágyat ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Anya csak egy van? – Goodnight Mommy

Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala közös munkája, a Goodnight Mommy valóságos sötét gyöngyszem: felesleges bazári ijesztgetések és túltolt akció nélkül is képes a nézőt a székhez szegezni.

Idilli képsorokkal indítunk, amint a tízéves ikerpár, Elias és Lukas (Elias Schwarz, Lukas Schwarz) fogócskázik és barangol a szabadban. A gondtalan ifjúságot és gyermeki kalandvágyat idézik meg a napsütötte képsorok, ám a hangulat rögtön nyomasztóbbra fordul, ahogy a srácok hazatérnek: visszajött édesanyjuk (Susanne Wuest), akinek – szemlátomást egy baleset miatt – be van kötözve a feje. Betekintést nyerhetünk a lábadozó mama és a gyerekek mindennapjaiba, az ikrek azonban egyre furcsábban tekintenek anyjukra. Miért vezet be különös új szabályokat a háztartásban? Vajon mi magyarázza, hogy ilyen ingerült és erőszakos? Lehet, hogy a rejtett arcú nő, aki visszatért, mégsem az, akinek mondja magát?

goodnight-mommy-3-800x330

A Goodnight Mommy Veronika Franz és Severin Fiala első egész estés rendezése, ez a tény viszont abszolút nem látszik meg a végterméken: rég láthattunk ennyire magával ragadó és egyszerre hátborzongató pszicho-horrort, ami ráadásul egy elegáns mozdulattal félre is söpri az unalomig túlhasznált hirtelen ijesztéseket (“jump scare”-eket). Helyette ott lappang a háttérben az érzés, hogy valami nincs rendben, de nem tudjuk pontosan megmondani, mi hibádzik. Apró jelekből és gesztusokból bontakozik ki először csak a döbbenet, később a nyugtalanság, végül pedig a sokkoló rémület. Mindezt úgy oldották meg a készítők, hogy bármikor elénk toppanhat valami bizarr, aztán mintha mi sem történt volna, visszaváltunk a mindennapos tevékenységekre – így egyrészt sosem érezhetjük biztonságban magunkat, másrészt a figyelmünket is hatékonyan fenntartják. A kapott utalásokból szép lassan összeáll egyfajta ködös háttértörténet, pontosabban különböző igazságok katyvasza, ami alapján nekünk kell eldöntenünk, kinek is higgyünk.

goodnight-mommy-2-800x330

Az idegeinken táncoló, folyamatosan lopakodó nyugtalanító érzés az, amitől a Goodnight Mommy olyan remek módon működik. Számítógéppel összehányt kísértetek és darabolós gyilkosok helyett a potenciális veszélyforrást a szűk otthoni környezetbe összpontosítja, teljesen hétköznapinak induló családi szerepekkel. A burjánzó természet közelsége és a szögletes, modern ház érdekes kontrasztot alkot: utóbbi lassan már hermetikusan lezárt börtönként funkcionál a történet előrehaladtával, groteszk díszítőelemei és túlzott érintetlensége miatt pedig az is megkérdőjeleződik, hogy egyáltalán lehet-e otthonnak nevezni. Az egyre különösebben viselkedő anyai alak is bizonytalanságban tartja mind a nézőket, mind a gyermekeket: szinte már-már szellemszerű, háttérbe beleolvadó jelenség, leginkább vészjóslóan hallgatag és arca (vagy annak hiánya) miatt félelmet keltő megfigyelő, akinél néha elpattan a húr. Igazi őrlángon pislákoló freudi unheimlich hangulat – az ismerős, otthonos dolgokba befurakodó rejtélyes ismeretlentől való viszolygás –, amely végül hatalmasat robban.

goodnight-mommy-1-800x330

Örvendetes, hogy a tengernyi feldolgozás és folytatás mellett születnek olyan filmek is, mint a Goodnight Mommy – korántsem “tucat” szórakozást ígér. Persze felütik a fejüket olyan ötletek, amelyeket más hasonló tematikájú alkotásokban láthattunk már, sőt a fináléban bedobott csavarra sem túl nehéz útközben rájönni, azonban az egész történetre az üdítően visszafogott és hűvös tálalás a jellemző, az események adagolásától kezdve az éppen mindig eleget megmutató fényképezésig. Aki gazdagabb szeretne lenni egy elgondolkodtató, hidegrázós élménnyel, az ne habozzon, üljön be másfél órára a moziterem hűvösébe – nem valószínű, hogy csalódni fog.

Goodnight Mommy (Ich seh, Ich seh, 2014) színes, feliratos osztrák horror
Írta és rendezte: Veronika Franz, Severin Fiala
Szereplők: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lukas Schwarz

A filmet október 1-jén 21:00-kor láthatjátok a Művész moziban, a Szemrevaló Filmfesztivál keretében.

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!