Anya csak egy van? – Goodnight Mommy
Értékelem! 5

Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala közös munkája, a Goodnight Mommy valóságos sötét gyöngyszem: felesleges bazári ijesztgetések és túltolt akció nélkül is képes a nézőt a székhez szegezni. Idilli képsorokkal indítunk, amint a tízéves ikerpár, Elias és Lukas (Elias Schwarz, Lukas Schwarz) fogócskázik és barangol a szabadban. A gondtalan ifjúságot és gyermeki kalandvágyat ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

Anya csak egy van? – Goodnight Mommy

Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala közös munkája, a Goodnight Mommy valóságos sötét gyöngyszem: felesleges bazári ijesztgetések és túltolt akció nélkül is képes a nézőt a székhez szegezni.

Idilli képsorokkal indítunk, amint a tízéves ikerpár, Elias és Lukas (Elias Schwarz, Lukas Schwarz) fogócskázik és barangol a szabadban. A gondtalan ifjúságot és gyermeki kalandvágyat idézik meg a napsütötte képsorok, ám a hangulat rögtön nyomasztóbbra fordul, ahogy a srácok hazatérnek: visszajött édesanyjuk (Susanne Wuest), akinek – szemlátomást egy baleset miatt – be van kötözve a feje. Betekintést nyerhetünk a lábadozó mama és a gyerekek mindennapjaiba, az ikrek azonban egyre furcsábban tekintenek anyjukra. Miért vezet be különös új szabályokat a háztartásban? Vajon mi magyarázza, hogy ilyen ingerült és erőszakos? Lehet, hogy a rejtett arcú nő, aki visszatért, mégsem az, akinek mondja magát?

goodnight-mommy-3-800x330

A Goodnight Mommy Veronika Franz és Severin Fiala első egész estés rendezése, ez a tény viszont abszolút nem látszik meg a végterméken: rég láthattunk ennyire magával ragadó és egyszerre hátborzongató pszicho-horrort, ami ráadásul egy elegáns mozdulattal félre is söpri az unalomig túlhasznált hirtelen ijesztéseket (“jump scare”-eket). Helyette ott lappang a háttérben az érzés, hogy valami nincs rendben, de nem tudjuk pontosan megmondani, mi hibádzik. Apró jelekből és gesztusokból bontakozik ki először csak a döbbenet, később a nyugtalanság, végül pedig a sokkoló rémület. Mindezt úgy oldották meg a készítők, hogy bármikor elénk toppanhat valami bizarr, aztán mintha mi sem történt volna, visszaváltunk a mindennapos tevékenységekre – így egyrészt sosem érezhetjük biztonságban magunkat, másrészt a figyelmünket is hatékonyan fenntartják. A kapott utalásokból szép lassan összeáll egyfajta ködös háttértörténet, pontosabban különböző igazságok katyvasza, ami alapján nekünk kell eldöntenünk, kinek is higgyünk.

goodnight-mommy-2-800x330

Az idegeinken táncoló, folyamatosan lopakodó nyugtalanító érzés az, amitől a Goodnight Mommy olyan remek módon működik. Számítógéppel összehányt kísértetek és darabolós gyilkosok helyett a potenciális veszélyforrást a szűk otthoni környezetbe összpontosítja, teljesen hétköznapinak induló családi szerepekkel. A burjánzó természet közelsége és a szögletes, modern ház érdekes kontrasztot alkot: utóbbi lassan már hermetikusan lezárt börtönként funkcionál a történet előrehaladtával, groteszk díszítőelemei és túlzott érintetlensége miatt pedig az is megkérdőjeleződik, hogy egyáltalán lehet-e otthonnak nevezni. Az egyre különösebben viselkedő anyai alak is bizonytalanságban tartja mind a nézőket, mind a gyermekeket: szinte már-már szellemszerű, háttérbe beleolvadó jelenség, leginkább vészjóslóan hallgatag és arca (vagy annak hiánya) miatt félelmet keltő megfigyelő, akinél néha elpattan a húr. Igazi őrlángon pislákoló freudi unheimlich hangulat – az ismerős, otthonos dolgokba befurakodó rejtélyes ismeretlentől való viszolygás –, amely végül hatalmasat robban.

goodnight-mommy-1-800x330

Örvendetes, hogy a tengernyi feldolgozás és folytatás mellett születnek olyan filmek is, mint a Goodnight Mommy – korántsem “tucat” szórakozást ígér. Persze felütik a fejüket olyan ötletek, amelyeket más hasonló tematikájú alkotásokban láthattunk már, sőt a fináléban bedobott csavarra sem túl nehéz útközben rájönni, azonban az egész történetre az üdítően visszafogott és hűvös tálalás a jellemző, az események adagolásától kezdve az éppen mindig eleget megmutató fényképezésig. Aki gazdagabb szeretne lenni egy elgondolkodtató, hidegrázós élménnyel, az ne habozzon, üljön be másfél órára a moziterem hűvösébe – nem valószínű, hogy csalódni fog.

Goodnight Mommy (Ich seh, Ich seh, 2014) színes, feliratos osztrák horror
Írta és rendezte: Veronika Franz, Severin Fiala
Szereplők: Susanne Wuest, Elias Schwarz, Lukas Schwarz

A filmet október 1-jén 21:00-kor láthatjátok a Művész moziban, a Szemrevaló Filmfesztivál keretében.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!