Ami Tarantóban történik… – A főnök meg én meg a főnök

Ami Tarantóban történik… – A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban.

Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték műfaját Olaszországban. A komédiaíró számos művet tudhat magáénak, amelyeket előszeretettel tűznek műsorra a színházak. A fent említett darabot is, több budapesti színház üdvözölhette a repertoárjában, köztük a Vígszínház és a Katona József Színház is. Ezúttal pedig a Thália Színház mutatta be, Hamvai Kornél sajátos átdolgozásában és Sebestyén Aba rendező tolmácsolásában.

A történet fő cselekménye megmaradt ugyan, de egészen modern köntöst kapott ezáltal is ráerősítve az érzésre: ez egy mai darab. Főhőse Truffaldino (Vida Péter) az az igazi szerencsétlen figura, akinek semmi sem sikerül az életben és mindig bajba sodorja magát. Ha Goldoni ismerte volna Vida Pétert biztos vagyok benne, hogy ő is őt tette volna meg főhősnek, annyira zsigerből hozza a csetlő-botló kisembert. Truffaldino már az első munkanapján kirúgatja magát a pizzériából, mivel nem sikerül kiszállítani a megrendelést a tarantói maffia rettegett főnöknőjének (Molnár Piroska). Az ok pedig nem más, mint hogy karambolozik egy másik maffia vezérrel (Szabó Erika), akinek a szolgálatába áll az okozott kárt megtérítendő. Így, ő lesz Truffaldino egyik főnöke. A sztori már így is bonyolultnak tűnik, de Goldoni még jócskán csavart rajta eljegyzésekkel, álruhás karakterekkel, egymást kereső szerelmesekkel és félresikerült leszámolásokkal. Követni is nehéz, de a Thália nagyszerű színészeinek tolmácsolásában az önfeledt szórakozás garantált. A betétdalok pedig mindamellett, hogy szórakoztatóak előrelendítik a cselekményeket és nem zökkentenek ki bennünket az előadás sodrásából.

Molnár Piroska, Leona mamája, aki a helyi keresztanya egyszerűen tökéletes. Nagyszerűen játssza a kemény főnököt, de közben mégis szerethető marad. Az ő kislányát a duplán eljegyzett Clarice-t alakítja Tóth Eszter, akinek a naiv, akaratos lány megformálása egyszerű feladatnak bizonyult. Csakúgy, mint szerelme, Silvio karaktere Mózes András számára. Pindroch Csaba kisujjból kirázza a kissé tutyi-mutyi és hiszékeny szállodaigazgatót, aki a két maffiavezér között igyekszik valahogy elevickélni (és persze túlélni). Szabó Erika, nem kis feladatot vállalt, hiszen férfi karakterbe bújt, felvéve minden férfias jellemvonást, ami remekül sikerült. Vida Péter után a legtöbb geget és humorforrást pedig Bán Bálintnak és az ő remek játékának köszönhetjük. Fodor Annamária és Tamási Zoltán profizmusa pedig gyönyörűen kiegészíti a többiek játékát.

A darab feszes tempót diktál és nem pusztán azzal, hogy a főszereplő,Truffaldino folyamatosan fel-alá rohangál önmagát és a deszkákat sem kímélve, de a történet is magas fordulatszámon pörög. Gyorsan zajlanak az események, amelyek tökéletesen reflektálnak a mai rohanó világunkra. A díszlet igen letisztult és nyitott, tágítva a színészek (a díszletesek, és a kellékesek) mozgásterét. A változtatások előttünk zajlanak, de mégsem zavaróak. A jelmezek is tökéletesen kiemelik a szereplők karakterét kidomborítva jellembeli sajátosságaikat.

Összességében egy könnyed, szórakoztató vígjáték vár ránk, ha jegyet váltunk a Thália Színház A főnök meg én meg a főnök című előadására. Komédia rajongóknak kihagyhatatlan.

Szereplők: Vida Péter, Molnár Piroska, Szabó Erika, Bán Bálint, Tóth Eszter, Mózes András, Pindroch Csaba, Fodor Annamária, Tamási Zoltán

Díszlettervező: Kupás Anna
Jelmeztervező: Bajkó Blanka Alíz
Koreográfus: Györfi Csaba
Zeneszerző: Cári Tibor
Rendezőasszisztens: Magócs Niki
Súgó: Andrási Kata
Fordította: Hamvai Kornél

Rendező: Sebestyén Aba

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina

 • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
 • 34297989445_71089740ed_z.jpg
 • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
 • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
 • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
 • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
 • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

 • Kult-konyvek-21.Szazad_kiado_1.png
 • 41049_thumb-e1507107146144.jpg
 • 41050_thumb.jpg
 • 41051_thumb.jpg
 • covers_438119-e1507107173402.jpg

Négy könyv, amit érdemes beszerezned ősszel

A 21. Század kiadó idén ősszel nagy dobásra készül és négy világsikerű könyvvel örvendezteti meg az olvasás és a könyvek szerelmeseit. Világirodalmi bestsellereket hoz el nekünk a KULT Könyvek sorozattal. Mi már alig várjuk őket, csapjatok le rájuk Ti is! Michael Chabon: Ragyog a hold ...

 • Untitled-collage.jpg

A boldogság ára...

Kinek mit jelent a boldogság? Egyeseknek a pénzt, másoknak egy sikeres karriert és van akinek egy jól működő házasságot. Michelle Frances bemutatkozó pszichológiai thrillerében,  A barátnőben mindenki csupán a saját boldogságát keresi, azonban, mint azt tudjuk a boldogságnak ára van, amit a...

Szólj hozzá!