A vadnyugat veszélyes üzem! – Hogyan rohanj a vesztedbe
Értékelem! 4

A Family Guy és a nagysikerű Ted alkotója mindig is magasra tette a mércét, ha sajátos humoráról van szó. Sikerült-e azonban nevettetőnknek a kérges, napszítta western miliőben is emlékezeteset létrehoznia? A film egyik legnagyobb erénye a Seth MacFarlane által alakított Albert karaktere. Kissé különc, oda nem illő (vagy legalábbis illeni nem akaró) figurájának segítségével tulajdonképpen ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

A vadnyugat veszélyes üzem! – Hogyan rohanj a vesztedbe

A Family Guy és a nagysikerű Ted alkotója mindig is magasra tette a mércét, ha sajátos humoráról van szó. Sikerült-e azonban nevettetőnknek a kérges, napszítta western miliőben is emlékezeteset létrehoznia?

A film egyik legnagyobb erénye a Seth MacFarlane által alakított Albert karaktere. Kissé különc, oda nem illő (vagy legalábbis illeni nem akaró) figurájának segítségével tulajdonképpen a néző társául szegődik a vadnyugat számtalan meglepő veszélyének felderítésében. Ez a kívülálló szemszög hatalmas teret biztosít MacFarlane-nek arra, hogy (mind színészként, mind rendezőként) még több módon űzzön gúnyt a western klisékből és a korabeli felfogásból – így tehát ha valaki lepuffantja a másikat egy kocsmában, varázsütésre tömegverekedés tör ki, ha pedig neadjisten fényképészhez mész, tuti nem fogsz mosolyogni (“az olyan, mintha őrült lennél!”). Emellett a film nem csak a műfajt és a múltat karikírozza, de mai problémákra is utalásokat tesz. Ezek a kikacsintások egyrészt zseniálisan mutatják be, mennyire hasonló dolgok foglalkoztatják az embereket manapság is, másrészt pedig abszolút súlytalanná és nevetségessé teszik az említett gondokat. Nehéz nem felröhögni azon, ahogy Albert és barátja a gyerekek kedvelt játékáról, a botos karikáról és annak kreativitásölő hatásáról diskurál borúlátóan, miközben bennünk meg a kortárs alternatívák derengenek fel (TV, internet, okostelefonok).

vesztedbe-1-800x344

MacFarlane mellett ráadásul parádés szereposztást láthatunk – éppen ezért csodálkozom, miért nem használták ki a többi játékos komikus potenciálját egy picikét jobban! Sem Amanda Seyfriednek, sem Charlize Theronnak nem jutott túl sok emlékezetes sor, habár utóbbi legalább mérsékelten szórakoztatóan hozza a kötelező egydimenziós “tökös csaj” revolverhősnő szerepét. A Neil Patrick Harris által alakított piperkőc, beképzelt Foy figurája azonban telitalálat, és még egy jópofa mini-áthallás is becsúszik részéről (elég a színész egyik legismertebb szerepére gondolni, többet nem árulok el). Akit a humor hatlövetűinek puffogtatásában viszont rendkívüli módon hiányoltam, az Sarah Silverman, neki nem sok jutott. Kurtizánként fő reszortja az altesti poénok eregetése maradt, pedig szerintem őrületes lett volna a tipikus, totál abszurd és politikailag inkorrekt Silvermanizmusokat MacFarlane stílusával keverni. Lehet, hogy a rendezői megalománia esetével állunk szemben, MacFarlane-nek nyilván sokkal több csattanó jutott és ezek szinte egytől egyig remekül működnek is (limitált színészi teljesítménye mellett), mégis marad egy leheletnyi hiányérzet.

vesztedbe-2-800x344

Akinek bejönnek a rendező sorozatai (főként a Family Guy) vagy csak szimplán szereti a kissé obszcén – helyenként nagyon obszcén – poénokat és a maró gúnyt, annak teljes szívvel ajánlom a filmet, amely egyébként regényváltozatban is megjelent (még több vicces jelenettel)! MacFarlane-t ezúttal sem hagyta cserben tipikus humora. Valójában inkább sorozatos gegek tárháza a Hogyan rohanj a vesztedbe, mintsem valami világmegváltó történet, de utóbbit nem is várja el szerintem senki, aki beül megnézni egy ilyen vígjátékot. Tehát nyeregbe fel, irány a mozi!

Hogyan rohanj a vesztedbe (A Million Ways to Die in the West, 2014) színes, magyarul beszélő, amerikai western-vígjáték
Rendezte: Seth MacFarlane
Forgatókönyv: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Szereplők: Seth MacFarlane, Charlize Theron, Amanda Seyfried, Liam Neeson, Giovanni Ribisi, Neil Patrick Harris, Sarah Silverman
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Kapcsolódó bejegyzések

Femme fatale error – A szépség és a szörnyeteg

Femme fatale error - A szépség és a szörnyeteg

Kifejezetten elfogult vagyok A szépség és a szörnyeteg meséjével kapcsolatban, ugyanis a kedvenc Disney-m. Legalább 100-szor láttam, szó szerint tudom kívülről még 25 év távlatából is.  Amikor kiderült, hogy Emma Watson alakítja majd Belle-t meglepődtem, mert bár kedvelem a színészi játékát, ő...

Finn gyöngyszemek a Toldiban

Finn gyöngyszemek a Toldiban

2017. február 8-12. között már hatodik alkalommal zarándokoltak el a messzi finn földről érkező remek filmek. A házigazda a Toldi mozi volt. A filmeket hosszú útjukra elkísérte néhány alkotó is, akikkel közönségtalálkozók keretében ismerkedhettek meg közelebbről a mozi szerelmesei. Az idei Finn...

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél.... Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek...

Szólj hozzá!