A túlélőket lelövik, ugye?

A túlélőket lelövik, ugye?

Repülni az egyik legnagyszerűbb élmény a világon. De mi van akkor, ha a csodálatos masina, amely az égbe emel minket zuhanni kezd? Bele egyenesen az Atlanti óceánba… Túl élhetünk egy ilyen zuhanást?  Noah Hawley legújabb regénye, a Zuhanás előtt hősének sikerül a lehetetlen.

Noah Hawley (író, forgatókönyvíró és producer) neve ismerősen csenghet az amerikai sorozatok rajongói számára. Az Ő nevéhez köthető az Emmy és Golden Globe nyertes, Fargo című sorozat, de a Dr. Csont írója és producere is volt három évadon keresztül. Legújabb sorozata, az  X-Men képregényekre épülő, Legion pedig 2017-ben debütál.

Nem kérdéses tehát, hogy Hawley, tehetséges konspirátor és több sikeres regény (és sorozat) után a Zuhanás előtt című thrillerében is mesterien csavarja a szálakat. A többszörösen díjnyertes szerző könyve pillanatok alatt a sikerlistákra került és nem csak az olvasók de a kritikusok körében is elsöprő sikert aratott. Azt pedig talán már mondanom sem kell, hogy a megfilmesítés jogaira le is csapott a Sony Pictures, így hamarosan a filmvásznon is izgulhatunk hőseinkért.

p50_noah_hawley_261886k

A magával ragadó történet egy ködös nyári éjszakán veszi kezdetét, amikor is egy magánrepülőgép száll fel a fedélzetén tizenegy utassal. A tervezett rövid utazás azonban katasztrófába torkollik és nem egészen tíz perccel a felszállás után a gép az Atlanti óceánba csapódik. Csupán ketten élik túl a zuhanást, Scott Burroughs a véletlenek folytán gépre keveredő ex alkoholista festő és a gépen utazó milliomos médiamogul négy éves kisfia. Csodával határos módon a férfi partra úszik a gyermekkel. De mi történhetett? Valaki a felső tízezer tagjaiból álló utasok ellen tervezett merényletet? Szerencsétlen baleset történt? Vagy emberi hiba okozta a katasztrófát? A nyomozás kezdetét veszi Scott pedig kereszttűzben találja magát. Vajon tényleg az a hős, akinek kikiáltják, vagy csak egy hihetetlen szerencsével megáldott ember, aki rosszkor volt rossz helyen? Vagy valami köze volt a katasztrófához és valójában többet tud, mint amennyit elmond… A nyomozásba pedig nem csak az FBI, de a médiai is beszáll. Ízekre szedve a túlélőket és az áldozatokat egyaránt. Képesek lesznek megbirkózni ezzel a médiacirkusszal vagy felemészti őket, mint a lezuhant gépet az óceán?

“Mindenkinek megvan a maga útja. Megvannak a maguk választásai. Hogy két ember, hogyan kerül végül ugyan arra a helyre az valóságos misztérium.”

Hawley bravúros történetvezetéssel szippant be minket a történetek sűrűjébe, gondosan felépítve a sztorit, egészen a kiszámíthatatlan végkifejletig. Kétségek között hagyva minket a történtekkel kapcsolatban. A karakterei remekül megformáltak, jellemeik életre kelnek a lapokon. A gép minden utasáról kapunk ízelítőt. A jelenben zajló események váltakoznak a múlt történéseivel külön fejezetekre tagolva. Mindenki múltjából éppen annyit megmutatva, hogy megismerjük cselekedeteik mozgatórugóját.

Noah Hawley egy végtelenül izgalmas utazásra invitál bennünket regényével, amely filmszerű képeivel nagy kedvencévé válhat a sorozat kedvelők számára is. A thriller rajongók polcain pedig kötelezően ott a helye (az uszodabérlet mellett).

Kiadó: 21. század Kiadó

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

  • FotorCreated-2.jpg

Rick Yancey - A végső csapás

Végső fejezetéhez érkezett az 5. hullám trilógia. Az utolsó csillag méltó befejezése lett a három részes sorozatnak, amely lázban tartotta a poszt apokaliptikus regények rajongóit. Az emberiségnek, azaz a túlélők maroknyi csapatának pusztán öt napja maradt a földön. Vajon ennyi idő elég...

Szólj hozzá!