A szabadban lóbálni – Ole Giæver: Magam ura

A szabadban lóbálni – Ole Giæver: Magam ura

Egyedül barangolni a vadonban és kötöttségek nélkül ellenni a zaklató gondolatok között, ideális menekülésnek tűnhet egy frusztrált férfiember számára. Szabadon kiverheti a fa mögött, gondtalanul belepisálhat a folyóba és merészen elkaphatja az első csajt, aki az útjába kerül – ahogy azt elképzeli.

A norvég Ole Giæver – rendező, forgatókönyvíró, vágó és főszereplő egy személyben – mindezen ideák helyett inkább azt mutatja meg, hogyan nem sikerülnek a remélt kitörési kísérletek. Hogy mindeközben mégsem érezzük őt szánalmasnak, felemelő érzés, mert nem csak férfimeséről van szó, hanem az emberi  természet zegzugairól.

A Magam ura történetében a harmincas éveit taposó, családos Martin egy hétvége erejéig a közeli vadonba készül edzeni. Nem is lenne ebben semmi különös, hiszen szokott ő ilyet, csak most éppen elfelejtett szólni róla feleségének, ehelyett egyszerűen kiírja a hűtőre, majd meglepődést mímel, amikor kiderül, hogy az asszony nem vette az üzenetet. S ha mindez nem lenne kellően furcsa ahhoz, hogy érzékeltesse a kapcsolat néminemű elsivárosodását, annak lehangoló meglétéről biztosít a fejben lefuttatott, ám meghiúsult, kettejük közötti szexjelenet, mert Martin a valóságban feleségét már megdugni sem képes a külső körülmények (irritáló ismerősök, fárasztó munka, sertepertélő gyerek), és ki tudja még, mi miatt. Ugyanakkor félrelépni sem mer, mert ahhoz nagyobb elszántság kéne, így csak álmodozik a nagydarab kisvárosi eladónőről és valószínűleg másról is. Ebben a szexuálisan el-, le- és visszafojtott állapotban vág neki a vadonnak – persze kapiskálhatjuk, hogy problémája nem csak ennyiből állhat –, melyért él-hal, s amely fonák módon mégis meglepi minden kint töltött pillanatban. Mondhatni kikezdi férfias lényét, emberré egyszerűsíti őt.

out-of-nature-mot-naturen

 

A természet ugyanis megcsócsálja Martint gyanútlan kiruccanása alatt, filmünk pedig hol merengő, hol józan modorban dolgozza fel a főhőst átformáló létállapotot, hogy e testben-fejben-lélekben lezajló utazás egyszerre legyen érzékletes és pontos. Ole Giæver jó arányérzékkel kikevert dramedyjében a test komikus eszköz, az elme hellyel-közzel komolyabban veendő, a múltban megbúvó pszichológia – melyet ráadásul csak kép- és hangfoszlányokból sejthetünk – pedig rejtélyes gyökere (megoldása?) a jelenben kószáló bizonytalanságoknak. Martin felnőtt teste kapkodós kielégülésekre vágyik, szabadon áradó magömlések helyett viszont csak megszakított farokverést és telepisált hálózsákot produkál, nem is beszélve a felsülés egyéb fázisairól, mely azonban annyira esendő és gyermeki!… Hiába lóbálhatja szabadon a szabadban férfiasságát, a természet csak kifog rajta, nem nyújt menedéket, mert az nem ott van. A rendező engedi, sőt előhívja vágyunkat, hogy kinevessük Martint, mégis a lehető legdiszkrétebben fúr személyiségének mélyére és láttatja folyamatos narrációval közvetített elmélkedéseinek és látszólag következetlen cselekedeteinek mozgatórugóit, avagy naiv utazását a múlt felé. Bár inkább csak felvillantja azt, interaktív kirakós játékra invitálva a nézőt személyesre sikeredett mozijával, melyen akár sírunk, akár nevetünk, mindenképpen sokat tépelődünk mi magunk is.

maxresdefault

 

Talán meglepő, de a Magam ura nem kifejezetten férfitörténetnek készült, pedig a változás szelét érző, a vadon ritmusára nyűglődő ember dilemmáit igen maszkulin jellegzetességek teszik átélhetővé benne. Mégis könnyen befogadható és átkódolható akkor is, ha női szemmel nézzük, mert a lélek impotens állapota – melyre Martin testi tehetetlensége is utal – mindkét nem ijesztően hétköznapi tapasztalata. A nemtől független beleélést a sztori végig hangsúlyozott szubjektivitása mellett az atmoszférateremtő, esetleg populáris zenehasználat és a gondolatok cikázásához idomuló képi világ is jól megtámogatja, mert Ole Giæver egyszerre bölcsen meditatív és forever young (hasít is az Alphaville slágere rendesen), valamint aktívan emlékezik, álmodik, hallucinál, ehhez pedig nem mindennapi képiség is dukál. Ettől eltekintve a film kellemesen natúr marad, mintegy hűen őstermészetbe visszakívánkozó emberalakjához, aki nem szégyell pucér fenékkel futkározni és farokszőrt méregetni, s aki a legpőrébb gondolatait fejti ki, melyek hallatán mégsem ítéljük rossz embernek, rossz családapának őt, mert végignézzük, amint szenved saját kétségeitől és sikertelenségétől, s mindeközben még ki is nevetjük néha. Pedig oly kicsi és védtelen, akárcsak rendre összezsugorodó férfiassága.

A norvég rendező harmadik nagyjátékfilmes munkája nálunk a Titanic Filmfesztiválon debütált, majd a SCOPE50 nevű online filmmustra nyerteseként került magyar forgalmazásba. Köszönheti mindezt szórakoztatva bölcselkedő hozzáállásának, színvonalas fogyaszthatóságának, s talán még annak, hogy kicsit sem veszi olyan komolyan magát, mint amennyire komoly valójában.

rrrr

 

Magam ura / Mot naturen

Színes, feliratos, norvég vígjáték, 80 perc, 2014

Korhatár: 16 év

Rendező: Ole Giæver

Forgatókönyvíró: Ole Giæver

Zeneszerző: Ola Flottum

Operatőr: Oystein Mamen

Producer: Anne Bergseng, Maria Ekerhovd, Ragna Nordhus Midtgard

Vágó: Ole Giæver, Frida Eggum Michaelsen

Szereplők: Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter Solem, Sivert Giaever Solem, Trond Peter Stamso Munch

Bemutató dátuma: 2015. június 18. Forgalmazó: Cinefil Co és a magyarhangya

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!