A ruhásszekrény innenső oldalán – Dér András: Árnyország

A ruhásszekrény innenső oldalán – Dér András: Árnyország

Az utóbbi években – A Hajnalvándor útja filmadaptáció visszafogott sikere után – kis híján feledésbe merült a Narnia krónikái, de a 2014 decemberében megjelent hírek alapján a könyvszéria következő része, Az ezüsttrón is megfilmesítésre kerül. A direktori székben David Magee, a Pi élete rendezője foglal majd helyet, és előtte az út, hogy újraaktualizálja a kezdetben oly nagy lendülettel indult fantasy-mesét. Soha jobbkor nem jöhetett volna tehát egy olyan hazai színházi darab, amely magával a Narnia-univerzum megálmodójával, C. S. Lewis professzorral foglalkozik. A kaposvári Csiky Gergely Színház – különös egybeesésként – 2014. december 10-én mutatta be Dér András rendezésében William Nicholson Árnyország című színművét, mely vendégelőadásként a Nemzeti Színházba is megérkezett.

Az Oxfordi és Cambridge-i Egyetemeken kutató és oktató Clive Staples Lewist – akit gyermekkorától kezdve mindenki csak „Jacknek” nevezett – magának való emberként ismerték kortársai, idős korában mégis rátalált a szerelem, balszerencséjére nem hétköznapi módon. Joy Davidman, vagy előző házasságból származó nevén Joy Gresham amerikai író- és költőnő hosszas levelezést követően 1952-es angliai útja során toppant be először Lewis életébe. Alkoholista férjétől való válása után két fiával együtt végleg áttelepült Angliába, majd Joy és Jack névházasságot kötöttek annak érdekében, hogy az elvált asszony az Egyesült Királyságban maradhasson, később kibontakozó valódi szerelmükbe, és szentesített frigyükbe azonban kegyetlenül beleszólt a Joynál diagnosztizált csont- és mellrák. William Nicholson színdarabja az együtt töltött pillanatokat, avagy e két – eltérő okoknál fogva – egymásra utalt ember alkonyi, tragikus kimenetelű szerelmét analizálja bizalmasan, csöndesen, közelről. Nicholson – akinek többek között olyan filmírói munkákat köszönhetünk, mint a Nell, a remetelány, az Első lovag, a Gladiátor, az Elizabeth: Az aranykor vagy a Nyomorultak – először 1985-ben, a BBC számára dramatizálta C. S. Lewis végzetes szerelmi történetét, majd később közreműködött az1993-as, Richard Attenborough által rendezett produkcióban is.

Árnyország4

Az Árnyékország címre keresztelt Attenborough-filmben Anthony Hopkins és Debra Winger, Dér András színpadi feldolgozásában Rátóti Zoltán és Tóth Auguszta alakítja az anglikán tudóst és a zsidó emigránsnőt, mely színészválasztások mindkét esetben sikeresnek tűnnek, bár az eredetitől elrugaszkodó karakterértelmezésük egyértelmű. Rátóti – egyébiránt a Csiky Gergely Színház igazgatója – szerepében még akkor is meggyőző, ha fizikuma távol esik a kopaszodó, köpcös Lewisétól, mert a több évtizedes színházi és filmes tapasztalat ezúttal profin viszi a hátán Nicholson biografikus kamaraművét. Partnernője sem marad el mellette, valamint a modorosabbra vágott, mégis kedvelhető mellékkarakterek oldalán kellemes meglepetést okoz a Joy fia, Douglas szerepében debütáló Lindner Márton, aki a lehető legtermészetesebben közlekedik ebben a nagyon is felnőtt(es) világban.

Árnyország2

Ami első látásra – függönymentes övezet lévén – bizonyítja e stúdiódarab értékelendő hétköznapi kreativitását, az Kiss Borbála díszletmunkája, amely a C. S. Lewis házának szobáit megidéző bútorokat óriási könyvlapokká varázsolja. Sápadtfehér bútordarabok, s rajtuk laza kézzel rótt, szürke sorok bontják meg a melegebb árnyalatok uralmát ebben a meglett íróbirodalomban, és utalgatnak egyben a ház urának foglalkozására. Az elmaradhatatlan ruhásszekrény, valamint a színpadot kettészelő kandalló és vetítővászon (narniás képidézetekkel, galaktikus vagy romantikus fény- és árnyjátékokkal) pedig a más-világ, más-kor érzékeltetésére, a létező dimenziók közötti átjárás szolgálatára hivatott mind szakrális, mind poétikus értelemben.

Árnyország5

A szekrény általában zsenge korban visz át Narnia képzeletbeli tartományába, ahol olyan almák teremnek, melyek a betegeskedő evilági édesanyát meggyógyítják, mint ahogy az A varázsló unokaöccsének egyik szereplőjével esik meg. E csodaszámba menő gyógyulás viszont örökké mese marad, C. S. Lewis és Douglas is a szekrény innenső oldalán reked, mert az átjárás csak megtévesztés, avagy papírmasé vászon-illúzió, melyet a tragédia jeleként Rátóti hangsúlyosan átszakít a színdarab legfájdalmasabb pontján. C. S Lewis gyermekként elveszítette édesanyját, most Douglas szomorú párhuzamba állítható vele, azzal a bogaras felnőtt gyermekkel, aki ezúttal élete társától is kénytelen búcsút venni. Dér András elegánsan felépített intimitással dolgozza fel az író életének egyik legtragikusabb pillanatát, s bár a darab pár évtized távlatából már megkopott, s a port sem ártana letörölni róla, valóságszagú bölcsességei jellegüknél fogva nem veszíthetnek aktualitásukból. A sors fintora, hogy Joy megismerése előtt Lewis elkezdett dolgozni egy vallási indíttatású művén melyben 1929 nyarán átélt „megtérését” beszéli el, s amelynek címéül végül a William Wordsworth-szonettből kölcsönzött Surprised by Joy (magyarra Az öröm vonzásában címmel fordították) frázist választotta. S valóban, Joy – nevéhez méltóan és azt megcáfolva – hasonlóan kínkeserves örömöt hozott Narnia megálmodója számára, mint a vallással és a hittel való nehéz szembesülés: égi forrásból származó földi szerelmet a ruhásszekrény prózai oldalán.

Árnyország3

Az előadásról készített fotók Szabó Mónika munkái.

A kaposvári Csiky Gergely Színház és a budapesti Nemzeti Színház közös produkciója.

Szereplők:

Lewis: Rátóti Zoltán

Joy: Tóth Auguszta

Warnie: Hunyadkürti György

Riley: Nyári Oszkár

Harrington: Zalányi Gyula

Douglas, Joy fia: Lindner Márton

Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Borbála

Világításterv: Memlaur Imre

Segédrendező: Váradi Szabolcs

Rendező: Dér András

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!