A primadonna, a bonviván és a többiek
Értékelem! 5

Lassan két éve már, hogy bemutatták Kamra Színházban a Virágos Magyarországot. A siker már a bemutató óta töretlen és folyamatos a teltház túl az ötvenedik előadáson is. Adódik a kérdés: Mitől is olyan sikeres ez a darab? Köszönhető ez a tehetséges rendezőnek, Kovács Dánielnek, aki Vinnai Andrással közösen írta a darabot és a Katona József ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

A primadonna, a bonviván és a többiek

Lassan két éve már, hogy bemutatták Kamra Színházban a Virágos Magyarországot. A siker már a bemutató óta töretlen és folyamatos a teltház túl az ötvenedik előadáson is. Adódik a kérdés: Mitől is olyan sikeres ez a darab?

Köszönhető ez a tehetséges rendezőnek, Kovács Dánielnek, aki Vinnai Andrással közösen írta a darabot és a Katona József Színház kiváló művészeinek. Ez a kétrészes operett erősen reflektál a mai magyarországi életre, de mindezt olyan bájosan és annyi humorral teszi, hogy nem telik el öt perc nevetés nélkül.

A történet szerint Tunyándon járunk, ahol utolsó állomásához érkezett a nagyszabású ünnepségsorozat a SZÍVÜNK, avagy a Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből. Az ünnepség záróakkordjaként a népszerű virágkötőt Nyulassy Violát (Ónodi Eszter) kérték fel a Szent Korona virágból való megformálására. A helyi közmunkásokból verbuválódott néptánc csoport pedig a kultúrházban készül a televízió érkezésére. A nagy alkalomra visszatér a faluba Szigeti Jácint (Ötvös András), Viola egykori szerelme, aki mint vidékfejlesztési kormánybiztos felügyeli az eseményeket. A helyi kiskirály Bölcső Sándor (Elek Ferenc) azonban veszélybe sodorja az ünnepség sikerét. A falut markában tartó kapzsi Bölcső úr beszedte ugyan az önkormányzattól a virágokra szánt három milliót azonban nem adott cserébe semmit, így se virág, se pénz. Az esemény meghiúsulni látszik és félő, hogy a falu szégyenben marad. Azonban a helyiek megelégelik a szívtelen vállalkozó ténykedéseit és közös erővel, no és persze némi politikai ráhatással sikerül móresre tanítaniuk őt. Az előadás végére minden jóra fordul és minden szív megtalálja a párját.

25_11710_375721_0a5ad826195e93f069e8a89596f8d47f_9916e6_301

A darab a Vidor Fesztiválon Capitano-díjat nyert a műfaj megújításért. Azért is igazán nagy teljesítmény ez, mivel a Katonában korábban soha sem játszottak operettet, így a színészeknek is merőben új kihívást jelentett ez a darab. Minden megvan benne, amit egy szokványos operettől várnánk (primadonna, bonviván, szubrett és táncoskomikus), azonban a modern felfogás miatt még azok is élvezhetik, akik amúgy nem kedvelik ezt a stílust.  A Virágos Magyarország rávilágít jelenünk társadalmi és politikai problémáira és emellett még görbetükröt is tart az egykori szovjet termelési operettek elé.

A karakterek, amelyek nem hétköznapi alakítások 

A színészek mindegyike más és más karakter jelenít meg egytől egyig kiválóan. Nyulassy Viola (Ónodi Eszter) a virágkötő, aki problémái elől minden alkalommal külföldre menekül, ami igen gyakori manapság. Hiszen, ha valaki nem találja meg a számításait itthon, hamar arra a következtetésre jut, hogy külföldön próbál szerencsét.

phoca_thumb_l_tasnadi_bence__rajkai_zoltan__onodi_eszter__palmai_anna

Nyulassyné Ibolya (Bodnár Erika) a tehetetlen polgármester asszony, akit sakkban tart a helyi vállalkozó. Bodnár Erika annyi élettel tölti meg a félénk, elnyomott polgármester szerepét, ahogyan senki más nem lenne képes. Szigeti Jácint (Ötvös András), kormánybiztos a volt focista, aki nagy eszmékről szónokol és bőszen hirdeti az összefogás és a nemzeti értékek eszményeit. Ötvös igazán jól elkapta a karakter mélyén rejlő lényeget és úgy formálta meg az erkölcsileg megkérdőjelezhető politikus karakterét, hogy visszatetszősége ellenéri is hiszünk szavai erejében.

20120427-katona-jozsef-szinhaz-viragos-magyarorszag17

Drevenka Norbert (Tasnádi Bence) személyi asszisztens a városi ficsúr, aki allergiás a vidékre és okostelefonnal fotózza magát a falusi környezetben. Tasnádi ebben a szerepben testesíti meg az a fajta városi „bunkót”, akiről a mélyen gyökerező sztereotípia szól és ez nagyon jól áll neki.

IMG_0524

Kovács Rózsi (Pálmai Anna) a vidéki néptánc oktató hozza a falusi virtust. A szubrett szerepében tündöklő Pálmai valósággal fürdőzik a karaktere adta lehetőségekben és mindezt olyan hévvel, hogy lelkesedése a közönségre is átragad. Bölcső Sándor (Elek Ferenc) a helyi kiskirály, mint egy modern kori Döbrögi uraság, markában tartja a falut és a polgármestert. Elek saját bevallása szerint is üdítő ezt a gonosz karaktert megformálni. Bölcső Nikoletta (Borbély Alexandra) az együgyű kislány, akit csak a csillogás érdekel és minden vágya, hogy bekerülhessen a televízióba. Nyulassy Pista (Kocsis Gergely) aki reménytelenül szerelmes a Bölcső lányba. Kocsis karaktere nyomokban emlékeztet Forest Gumpra a szerethető, saját korlátaival tisztában levő hősre, aki szimpátiát kelt a nézőben, és mind drukkolunk neki, hogy elnyerje a kiszemelt hölgy szívét. Hajmási B.(!) Péter (Rajkai Zoltán) a helyi polgárőr, aki katonás szerelésében, kackiás bajusszal, tarsolylemezzel az oldalán, magyar zászlós pólóban, „rém”uralma alatt tartja a közmunkásokat. Rajkai talán a legtöbb néző kedvencévé válik, mind amellett, hogy a legtöbb komikus forrás az ő karakteréből ered, olyan zseniális alakítást nyújt, amire még sokáig fogunk emlékezni.

Ez az ízig-vérig kortárs operett felhőtlen szórakozást kínál két felvonásban. Az előadás végére a szereplők a szívünkhöz nőnek és kifele jövet dúdolgatjuk a fülbemászó dallamokat. Garantáltan nem okoz csalódást annak, aki jegyet vált rá.

 • 20120427-katona-jozsef-szinhaz-viragos-magyarorszag11.jpg
 • nyirseghir-vidor-2012-viragos-01-650.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__rajkai_zoltan.jpg
 • images_13043.jpg
 • Virágos.jpg
 • phoca_thumb_l_rajkai_zoltan__palmai_anna__tasnadi_bence.jpg
 • Viragos_Magyarorszag.jpg
 • images_13050.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__palmai_anna-4.jpg
 • phoca_thumb_l_rajkai_zoltan__palmai_anna__tasnadi_bence-2.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__elek_ferenc.jpg
 • phoca_thumb_l_bodnar_erika__elek_ferenc__rajkai_zoltan_borbely_alexandra.jpg

Kapcsolódó bejegyzések

 • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
 • 34297989445_71089740ed_z.jpg
 • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
 • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

Színház hátulról – Trégerek közt

Színház hátulról - Trégerek közt

Shakespeare szavaival élve, színház az egész világ. De vajon, hogyan működik? Erre a kérdésre ad választ a Trégerek közt programsorozat.  Egy a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi rendezőasszisztens osztályában végzett fiatalokból álló csoport, úgy döntött bevezet minket színház zárt...

Mire elég 100 szó?

Mire elég 100 szó?

Vajon mire lehet elég 100 szó? Elmondhatjuk vele legnagyobb bánatunk? Leírhatjuk ennyivel, legszebb emlékünk? Megmutathatjuk kik vagyunk? És a várost ahol élünk? A Mozsár Műhely és a Manna Produkció legújabb közös előadása, a 100 Szóban a Város, választ ad a kérdésekre. 2014-ben indult útjára...

Szólj hozzá!