A primadonna, a bonviván és a többiek
Értékelem! 5

Lassan két éve már, hogy bemutatták Kamra Színházban a Virágos Magyarországot. A siker már a bemutató óta töretlen és folyamatos a teltház túl az ötvenedik előadáson is. Adódik a kérdés: Mitől is olyan sikeres ez a darab? Köszönhető ez a tehetséges rendezőnek, Kovács Dánielnek, aki Vinnai Andrással közösen írta a darabot és a Katona József ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

A primadonna, a bonviván és a többiek

Lassan két éve már, hogy bemutatták Kamra Színházban a Virágos Magyarországot. A siker már a bemutató óta töretlen és folyamatos a teltház túl az ötvenedik előadáson is. Adódik a kérdés: Mitől is olyan sikeres ez a darab?

Köszönhető ez a tehetséges rendezőnek, Kovács Dánielnek, aki Vinnai Andrással közösen írta a darabot és a Katona József Színház kiváló művészeinek. Ez a kétrészes operett erősen reflektál a mai magyarországi életre, de mindezt olyan bájosan és annyi humorral teszi, hogy nem telik el öt perc nevetés nélkül.

A történet szerint Tunyándon járunk, ahol utolsó állomásához érkezett a nagyszabású ünnepségsorozat a SZÍVÜNK, avagy a Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből. Az ünnepség záróakkordjaként a népszerű virágkötőt Nyulassy Violát (Ónodi Eszter) kérték fel a Szent Korona virágból való megformálására. A helyi közmunkásokból verbuválódott néptánc csoport pedig a kultúrházban készül a televízió érkezésére. A nagy alkalomra visszatér a faluba Szigeti Jácint (Ötvös András), Viola egykori szerelme, aki mint vidékfejlesztési kormánybiztos felügyeli az eseményeket. A helyi kiskirály Bölcső Sándor (Elek Ferenc) azonban veszélybe sodorja az ünnepség sikerét. A falut markában tartó kapzsi Bölcső úr beszedte ugyan az önkormányzattól a virágokra szánt három milliót azonban nem adott cserébe semmit, így se virág, se pénz. Az esemény meghiúsulni látszik és félő, hogy a falu szégyenben marad. Azonban a helyiek megelégelik a szívtelen vállalkozó ténykedéseit és közös erővel, no és persze némi politikai ráhatással sikerül móresre tanítaniuk őt. Az előadás végére minden jóra fordul és minden szív megtalálja a párját.

25_11710_375721_0a5ad826195e93f069e8a89596f8d47f_9916e6_301

A darab a Vidor Fesztiválon Capitano-díjat nyert a műfaj megújításért. Azért is igazán nagy teljesítmény ez, mivel a Katonában korábban soha sem játszottak operettet, így a színészeknek is merőben új kihívást jelentett ez a darab. Minden megvan benne, amit egy szokványos operettől várnánk (primadonna, bonviván, szubrett és táncoskomikus), azonban a modern felfogás miatt még azok is élvezhetik, akik amúgy nem kedvelik ezt a stílust.  A Virágos Magyarország rávilágít jelenünk társadalmi és politikai problémáira és emellett még görbetükröt is tart az egykori szovjet termelési operettek elé.

A karakterek, amelyek nem hétköznapi alakítások 

A színészek mindegyike más és más karakter jelenít meg egytől egyig kiválóan. Nyulassy Viola (Ónodi Eszter) a virágkötő, aki problémái elől minden alkalommal külföldre menekül, ami igen gyakori manapság. Hiszen, ha valaki nem találja meg a számításait itthon, hamar arra a következtetésre jut, hogy külföldön próbál szerencsét.

phoca_thumb_l_tasnadi_bence__rajkai_zoltan__onodi_eszter__palmai_anna

Nyulassyné Ibolya (Bodnár Erika) a tehetetlen polgármester asszony, akit sakkban tart a helyi vállalkozó. Bodnár Erika annyi élettel tölti meg a félénk, elnyomott polgármester szerepét, ahogyan senki más nem lenne képes. Szigeti Jácint (Ötvös András), kormánybiztos a volt focista, aki nagy eszmékről szónokol és bőszen hirdeti az összefogás és a nemzeti értékek eszményeit. Ötvös igazán jól elkapta a karakter mélyén rejlő lényeget és úgy formálta meg az erkölcsileg megkérdőjelezhető politikus karakterét, hogy visszatetszősége ellenéri is hiszünk szavai erejében.

20120427-katona-jozsef-szinhaz-viragos-magyarorszag17

Drevenka Norbert (Tasnádi Bence) személyi asszisztens a városi ficsúr, aki allergiás a vidékre és okostelefonnal fotózza magát a falusi környezetben. Tasnádi ebben a szerepben testesíti meg az a fajta városi „bunkót”, akiről a mélyen gyökerező sztereotípia szól és ez nagyon jól áll neki.

IMG_0524

Kovács Rózsi (Pálmai Anna) a vidéki néptánc oktató hozza a falusi virtust. A szubrett szerepében tündöklő Pálmai valósággal fürdőzik a karaktere adta lehetőségekben és mindezt olyan hévvel, hogy lelkesedése a közönségre is átragad. Bölcső Sándor (Elek Ferenc) a helyi kiskirály, mint egy modern kori Döbrögi uraság, markában tartja a falut és a polgármestert. Elek saját bevallása szerint is üdítő ezt a gonosz karaktert megformálni. Bölcső Nikoletta (Borbély Alexandra) az együgyű kislány, akit csak a csillogás érdekel és minden vágya, hogy bekerülhessen a televízióba. Nyulassy Pista (Kocsis Gergely) aki reménytelenül szerelmes a Bölcső lányba. Kocsis karaktere nyomokban emlékeztet Forest Gumpra a szerethető, saját korlátaival tisztában levő hősre, aki szimpátiát kelt a nézőben, és mind drukkolunk neki, hogy elnyerje a kiszemelt hölgy szívét. Hajmási B.(!) Péter (Rajkai Zoltán) a helyi polgárőr, aki katonás szerelésében, kackiás bajusszal, tarsolylemezzel az oldalán, magyar zászlós pólóban, „rém”uralma alatt tartja a közmunkásokat. Rajkai talán a legtöbb néző kedvencévé válik, mind amellett, hogy a legtöbb komikus forrás az ő karakteréből ered, olyan zseniális alakítást nyújt, amire még sokáig fogunk emlékezni.

Ez az ízig-vérig kortárs operett felhőtlen szórakozást kínál két felvonásban. Az előadás végére a szereplők a szívünkhöz nőnek és kifele jövet dúdolgatjuk a fülbemászó dallamokat. Garantáltan nem okoz csalódást annak, aki jegyet vált rá.

 • 20120427-katona-jozsef-szinhaz-viragos-magyarorszag11.jpg
 • nyirseghir-vidor-2012-viragos-01-650.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__rajkai_zoltan.jpg
 • images_13043.jpg
 • Virágos.jpg
 • phoca_thumb_l_rajkai_zoltan__palmai_anna__tasnadi_bence.jpg
 • Viragos_Magyarorszag.jpg
 • images_13050.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__palmai_anna-4.jpg
 • phoca_thumb_l_rajkai_zoltan__palmai_anna__tasnadi_bence-2.jpg
 • phoca_thumb_l_tasnadi_bence__elek_ferenc.jpg
 • phoca_thumb_l_bodnar_erika__elek_ferenc__rajkai_zoltan_borbely_alexandra.jpg

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • 36790194174_bbb28033e7_z.jpg
 • 37452263756_fa4cfe9928_z.jpg
 • 37452342926_b071eed9d7_z.jpg
 • 37469170242_257763e6dd_z.jpg

Valaki ellopta a pingponglabdát - Csoda korban élünk (Szigliget) kritika

Fergeteges bohózattal indítja az évadatot a Thália Színház. Michael Frayn darabját Hamvai Kornél átiratában élvezheti a közönség. A Csoda korban élünk (Szigliget) az 1950-es évek kommunizmusába repíti vissza a közönséget, ahol senki nem az, akinek látszik és minden megtörténik, aminek nem lenne...

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

,,Nincsenek fiktív gondolatok, semmi nincs kiszínezve”

Az Orlai Produkciós Iroda július 15-én a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán mutatja be a Lengyel Nagy Anna interjúi alapján készülő Élet.Történetek.hu... sorozat első darabját, A nővérek − Levél Apámhoz! című előadást. Az est két szereplője Egri Kati és Egri Márta, rendezője Cseh Judit. A...

Szólj hozzá!