A nagy pán látomásai – Andy Kehoe
Értékelem! 5

Nem tudom, ki hogy van vele, de én csak most kezdtem el igazán érezni, hogy ősz van. Mások a fények, mások lettek az illatok, és még itt vannak a sokat emlegetett „szélsodorta falevelek” is. Nem is gondolnánk, milyen furcsa kis lények bukkannak elő ilyenkor az erdőben… A legfurcsább viszont az, hogy Andy Kehoe egy akkora ..

Summary 5.0
Értékelem! 0
Summary rating from user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 0.0 kritikán aluli

A nagy pán látomásai – Andy Kehoe

Nem tudom, ki hogy van vele, de én csak most kezdtem el igazán érezni, hogy ősz van. Mások a fények, mások lettek az illatok, és még itt vannak a sokat emlegetett „szélsodorta falevelek” is. Nem is gondolnánk, milyen furcsa kis lények bukkannak elő ilyenkor az erdőben…

A legfurcsább viszont az, hogy Andy Kehoe egy akkora metropolisban keltette életre ezeket a lényeket, mint Pittsbourgh, ahol Andy született. A festő képzeletvilágából kipattant figurákat ugyanis -javarészt- gyermekkori ábrándozásai, emlékek keltették életre.
Ha utánanézünk kicsit az életének, a publikus dokumentumok egy teljesen „átlagos” művészi életpályamodell képét festik le előttünk, ám ha a művész honlapján barangolunk, és rákattintunk az „About” fülre, elképesztő sztorik fogadnak minket: Andy Kehoe, egy kalózok áldozatául esett matróz gyermekének élete, Andy Kehoe a román kannibál, és Andy Kehoe, a háborúból visszatért veterán. Amikor először olvastam, majdnem annyira beleéltem magam ezekbe a történetekbe. Persze ezek nem valóságosak. Mindenesetre sajátos humorra vallanak.

„ Van egyfajta mélyre tekintő kapcsolatom az ősszel. Nem tudom pontosan, miért, de amikor eljön az ősz, minden energiám a megélésére összpontosul. Ez a változata a melankóliának azonban meleg színekkel él, nem olyan nyomasztóan, mint a hideg tél, ahol minden csak elpusztul. Ha tehetném, mindig ebben az évszakban élnék.” ( Andy Kehoe )

Legkedveltebb eszközei az olajfesték és az akril, gyakran fest a kettővel egyszerre. Helyenként ráken egy kis fenyőgyantát, s a gyantáról visszaverődő, vagy épp rajta áthaladó sárgás fény teszi igazán varázslatossá egy-egy képét. Ez a hatás sajnos csak élőben, egy képe előtt állva figyelhető meg jól, de valamennyire azért a fényképeken is átjön. Az őszi színvilág ezzel a technikával párosulva egyszerre teremt feszültséget, s ezzel együtt egyfajta szomorkás, de mégis szeretnivaló világot, amelyben az ősz az egyetlen évszak.

 • il_fullxfull.133407048-e1389745725505.jpg
 • andy-kehoe-ii-e1389745704646.jpg
 • il_fullxfull.281124037-e1389745513175.jpg
 • Walking-With-Wisdom-Andy-Kehoe.jpg
 • AndyKehoe_DarkDrifter-e1389745562460.jpg
 • humanity-returns-2009-e1389745534374.jpg
 • 4185671183_f725297799_o.jpg
 • andycsillag.jpg
 • andykehó-e1388763229350.jpg

Ebben a világban élnek egyenként külön jellemmel bíró lényei: a félig áttetsző, arcnélküli szellemek, koboldok, manók, faunok, és a fekete macskákat terelgető busó. Más környezetben és más körülmények között ezek a szörnyecskék egyébként ijesztőek lehetnének, de Kehoe világában furcsaságukkal és szürrealitásukkal együtt inkább szomorkásak, magányosak, pont mint egy októberi késő délután szemerkélő eső. A komplex fantáziavilágot felfoghatjuk úgy is, mint az emberi érzelmek görbe tükrét, de ez a tükör egyáltalán nem szájbarágós. Elragadó történetiségével inkább rejtvényeket ad, mindig a szemlélőre hagyva a szubjektív értelmezést.

Jelen cikkünk képei Kehoe egy korábbi korszakát mutatják be, az utóbbi két évben új stíluselemek is megjelentek. Ezek inkább egy kísérleti stádium részeinek tűnnek, ami akár egy új korszak ( vagy évszak ) előfutára is lehet. Vajon mi következhet ezután?

 

Kapcsolódó bejegyzések

 • wayang1.jpg
 • wayang3.jpg
 • wayang2.jpg

Hagyomány és átváltozás

Gaál József legújabb kiállítása, a Hagyomány és átváltozás, november 21-én nyitotta meg kapuit. A látogatók a kortárs művek mellett eredeti jávai vajang bábokat is megcsodálhatnak majd a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban. Hagyomány - Avagy mi is az a vajang? A vajang magyar...

Szólj hozzá!