A liege-i gofri legendája – Gaufres de Liege

A liege-i gofri legendája – Gaufres de Liege

Gofritéren két nagy típus létezik, a brüsszeli és a liege-i. Először a liege-i ostyával ismerkedtem meg, hol másutt, mint Brüsszelben. A belga főváros kincsesládika-főterén, az aranyozott homlokú mézeskalácspaloták tövében van egy kis utca. Éppen szemben azzal az utcával, amely a brüsszeli jelképhez, a Maneken Pis szobrocskájához vezet. Ebben az utcában van Brüsszel egy másik híressége, amit az útikönyvek nem emlegetnek, de nincs is rá szüksége, mert odatalálunk magunktól is. Tévedhetetlenül.

Amint állunk a téren és kiálmélkodtuk, kifényképeztük magunkat, eljön annak az ideje, hogy fontolóra vagyük, hová üljünk be valami felhörpinteni. Szinte az összes házban söröző-vendéglő-kávézó-csokoládézó működik, van választék bőven. Igaz, az összes dugig tele van mindig, mintha nem is vendégek ülnénk ott, hanem bentlakók. A fluktuáció villámgyors, résen kell lenni, akár a dámvadlesen, a figyelem pillanatnyi lankadása és máris odalett az üres asztal, mivel megelőzött minket egy csapat apró fürge japán, vagy egy szuperhatalmi tudattal nyomuló amerikai család.

De a bosszúság enyhítése szó szerint a szél szárnyán érkezik: hirtelen édes, de nem olyan jöttmentszerűen édes, hanem égien édes illat üti meg orrunkat, harsonaszó-harsanás nélkül, mégis ellenállhatlanul támolyogni kezdünk irányába, szirén énekel ott, tudjuk, hogy a vesztünkbe megyünk, de megyünk.

És a gonosz tündér valóban ott van, modern korunknak megfelelő jelmezbe bújtatva magát: gofrisütöde képében. Kölcsöntollakkal ékeskedik itt Brüsszel, ezt el kell ismerni, mert a sütődében nem a szögletes, laposabb és kevésbé édes brüsszelit, hanem a kerekded, vaskos, vaníliás leheletű liege-i gofrit árusítják, minden gofri úrnőjét, az ostyák rálicitálhatatlan csúcsteljesítményét.

Liege-i gofriról szólva azt is el kell mondani, hogy Liege városában járva természetesen ott is találkozhatunk ezzel, sőt, még csak ott igazán, mert a fél város gofriparfümmel hintette be magát, de Brüsszelbe többen jutnak el, mint Liege-be, ami nagy kár, lévén Liege vonzó város, gofritól függetlenül is.

Az ínycsiklandó nyalánkságot érdemes otthon is elkészíteni, mégpedig a következőképpen:

50 dkg liszt
2,5 dl langyos tej
30 g friss élesztő
25 dkg lágy vaj
1-2 evőkanál porcukor
30 dkg morzsacukor
3 tojás
2 mokkáskanál vaníliakivonat vagy 2 zacskó bourbon vaníliás cukor
1 mokkáskanál fahéj
1 késhegynyi só

1. Az élesztőt morzsoljuk bele a lisztbe, szórjuk rá a porcukrot, keverjük el, majd öntsük rá a langyos tej felét. Kézzel vagy géppel keverjük 1-2 percig, majd hagyjuk állni 5-6 percig.

2. A tojásokat válasszuk szét: a sárgájákat keverjük hozzá a tésztához, a fehérjéket a sóval verjük kemény habbá.

3. Adjuk a maradék tejet és a szobahőmérsékletű vajat a tésztához, és keverjük homogén masszává. Egy spatulával óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjehabot is. Hagyjuk kelni 30-40 percig, meleg helyen.

4. A már használt spatulával keverjük a megemelkedett tésztába a morzsacukrot. Egy kissé belisztezett felületre szedjük ki a tésztát gombócokban – 5-6 adag lesz belőle. Hagyjuk újabb 15 percet kelni.

5. A felforrósított gofrisütőben kb. 4 perc alatt süssük készre.

A csapda

A liege-i gofri elkészítésének van egy komoly akadálya, és ez ebben az esetben nem a szakácstudományon múlik. A vastag gofri nemigen süthető meg a szokványos kis gofrisütőkben, ehhez vaskosabb, súlyosabb konstrukció kell, amelynek eléggé mély a sütőfelülete ahhoz, hogy testes ostyákat süthessünk. Így kap a gofri kívül ropogós rozsda-arany felületet, amelyre karamellizálódnak a morzsacukor szemcséi, belül pedig lágy marad a tészta, benne egy-egy megroppanó cukormorzsával.

16_gofri01

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!