A léggömbdrónok támadása a Trafóban

A léggömbdrónok támadása a Trafóban

 A smART és a Koreográfusok új utakon Trafó-sorozatok tovább merészkedtek a művészeti-technikai vegyes produkciók birodalmába, és egy három részre tagolt léggömbelőadással döbbentették meg szelíden a közönséget, melynek tagjai egészen odáig ragadtatták magukat, hogy el-elkaptak egy-egy repülő „héliumlabdát” a rendhagyó vendégműsor alkalmával.

A ballonshow klasszikus komolyságú nyitánya láttán leginkább talán azt latolgatta a közönség, hogy vajon milyen színpadtechnikával mozgathatják a majdnem plafonig érő, léggömbfejekkel ellátott drapériákat. Hamar kiderült azonban, hogy e Kék Duna keringőre balettozó, figurázó szürke teremtmények belsejében – melyek időnként meglepően humán gesztusokkal kommunikáltak – emberi lények rejtőznek, s bár egy ideig csak néhány sejtelmesen kidomborodó test utal erre, végül az alkotók maguk leplezték le, a lehető legkomikusabb formában, az óriászsákban megbúvó táncosokat. Koncepciózusan kikandikáló fejek, kezek, lábak, fenekek bújtak ki béklyóikból, s óriási kosztümjeiket a közönség sorai mellé küldték pihenni. Amint az emberi test levetkezte léggömbruháját, az eddig közvetített hangulat végképp megváltozott, elhagyta modorosságát, s egy lecsupaszított, eksztatikus, robotszerű mozgáskultúrával elmesélt cyberetűd alakult ki a szemünk előtt. Az előadás ezen pontja (sok más résszel egyetemben) kissé zavarba ejtő, mert valahogy nehéz elfogadni az erős tárgyias felvezetés utáni humán dimenziót. Értelmezhető azonban, hogy a középső fázisban tapasztalt mozgásjelenetek és a hozzájuk társuló fényjátékok feloldásként, átvezetésként szolgálnak, a táncosokat kísérő zene legalábbis már egy másik, kozmikus szférába úszott át, letudva a kimódolt Strauss-darabot.

NFS_05

Az előadást tehát ezúttal nem az ember uralja, mert igazi attrakciója, végső fázisa ízig-vérig technikai indíttatású elem, mely kifejezetten hátborzongató, és a tudományos-fantasztikus beállítottságú elmét felspannoló hatást ért el ezúttal is. Az Ürodüsszeia-hangulatra komponált galaktikus felvonás repülő léggömbjei emlékeztethetnek akár keringő bolygókra, űrkapszulákra vagy drónokra, s e fejünk fölé engedett, kattogó és furcsa evilági vagy szférikus hangokat kibocsátó, sejtelmesen világító gömbképződmények – melyeket a Trafóban a MOMÉ médiadesign-szakos hallgatói irányítottak – egyszerűen birtokba veszik a teret, privát univerzumot kreálnak a színpad különböző részein. Nem csupán a science-fiction műfaj rajongóinak okozott azonban speciális élményt ez a technikás performansz, mert a léggömbök meditatív felvonulása, felemelkedése a gyermeki rácsodálkozás élményére apellál, tehát ha nem is látunk bele semmi fantasztikumot, a gömbröptetés alapvető ténye és ennek műszaki felkészültsége még elbűvölhetett mindenféle szférikus benyomás nélkül. Az előadás, pontosabban a zárójelenet egyik hiányossága a tulajdonképpeni különlegessége is, tudniillik a repülés akkor ért véget, amikor a közönség szépen elkezdett kiszivárogni: nem volt meghatározva, hogy mikor kell tapsolni, mikor kell angolosan távozni, mert a léggömbök nem álltak le. A ránk, nézőkre bízott befejezés megtisztelő, ám érezhetően zavart, kisebb káoszt keltett e lezáratlan végkifejlet, bízom benne, hogy tervszerűen.

A norvég Heine Avdal és a japán Yukiko Shinozaki, avagy a Fieldworks társulat alapítói, akik 2007-ben már a Szabó Ervin Könyvtárban is megfordultak, korábbi helykísérleteiket (bolt, hotelszoba, utcai terek) követően ismét színházi közegben valósították meg léggömbshowjukat, bár az egyéni térfelhasználás a Láthatatlan látható nézőtérre kiterjedő dinamikájában is tetten érhető. Heine Avdal videós (tehát technológiai indíttatású) tapasztalatai szokatlan módon kereszteződnek Yukiko Shinozaki táncos múltjával a darab során, mely – innovatív színházi szándékait megvalósítva – valóban korszerű és szakszerű, fokozatosan felépített illúziót hozott létre a hazánkban vendégeskedő előadás alkalmával.

A február 7-i előadás után rendezett közönségtalálkozón az alkotókkal Sipos Melinda designer, kulturális mediátor vezetett beszélgetést, valamint szintén 7-én workshopot tartottak az alkotók a SÍN Kulturális Központban.

A képek a társulathoz tartozó http://www.field-works.be weboldalról származnak.

Heine Avdal & Yukiko Shinozaki: Láthatatlan látható / Nothing’s for something

Koncepció és rendezés: Heine AVDAL, Yukiko SHINOZAKI
Eredeti alkotók és előadók: Heine AVDAL, Taka SHAMOTO, Yukiko SHINOZAKI, Oleg SOULIMENKO
További előadók: Ingrid HAAKSTAD, Ondrej VIDLAR
Elektronikai és hangtervező: Fabrice MOINET, Johann LOISEAU
Fénytervező és tecnikai vezető: Hans MEIJER
Rajz és grafika: Brynjar Åbel BANDLIEN, Christelle FILLOD
Dramaturg: Marianne VAN KERKHOVEN (Kaaitheater)
Kreatív asszisztens: Saori MIYAZAWA
Elektronikai asszisztens: Matthieu VIROT
Technikai támogató: Culture Crew
Zene: The Blue Danube – Johann STRAUSS
Produkció: fieldworks vzw, Heine AVDAL
Támogató: Japán Alapítvány

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!