A léggömbdrónok támadása a Trafóban

A léggömbdrónok támadása a Trafóban

 A smART és a Koreográfusok új utakon Trafó-sorozatok tovább merészkedtek a művészeti-technikai vegyes produkciók birodalmába, és egy három részre tagolt léggömbelőadással döbbentették meg szelíden a közönséget, melynek tagjai egészen odáig ragadtatták magukat, hogy el-elkaptak egy-egy repülő „héliumlabdát” a rendhagyó vendégműsor alkalmával.

A ballonshow klasszikus komolyságú nyitánya láttán leginkább talán azt latolgatta a közönség, hogy vajon milyen színpadtechnikával mozgathatják a majdnem plafonig érő, léggömbfejekkel ellátott drapériákat. Hamar kiderült azonban, hogy e Kék Duna keringőre balettozó, figurázó szürke teremtmények belsejében – melyek időnként meglepően humán gesztusokkal kommunikáltak – emberi lények rejtőznek, s bár egy ideig csak néhány sejtelmesen kidomborodó test utal erre, végül az alkotók maguk leplezték le, a lehető legkomikusabb formában, az óriászsákban megbúvó táncosokat. Koncepciózusan kikandikáló fejek, kezek, lábak, fenekek bújtak ki béklyóikból, s óriási kosztümjeiket a közönség sorai mellé küldték pihenni. Amint az emberi test levetkezte léggömbruháját, az eddig közvetített hangulat végképp megváltozott, elhagyta modorosságát, s egy lecsupaszított, eksztatikus, robotszerű mozgáskultúrával elmesélt cyberetűd alakult ki a szemünk előtt. Az előadás ezen pontja (sok más résszel egyetemben) kissé zavarba ejtő, mert valahogy nehéz elfogadni az erős tárgyias felvezetés utáni humán dimenziót. Értelmezhető azonban, hogy a középső fázisban tapasztalt mozgásjelenetek és a hozzájuk társuló fényjátékok feloldásként, átvezetésként szolgálnak, a táncosokat kísérő zene legalábbis már egy másik, kozmikus szférába úszott át, letudva a kimódolt Strauss-darabot.

NFS_05

Az előadást tehát ezúttal nem az ember uralja, mert igazi attrakciója, végső fázisa ízig-vérig technikai indíttatású elem, mely kifejezetten hátborzongató, és a tudományos-fantasztikus beállítottságú elmét felspannoló hatást ért el ezúttal is. Az Ürodüsszeia-hangulatra komponált galaktikus felvonás repülő léggömbjei emlékeztethetnek akár keringő bolygókra, űrkapszulákra vagy drónokra, s e fejünk fölé engedett, kattogó és furcsa evilági vagy szférikus hangokat kibocsátó, sejtelmesen világító gömbképződmények – melyeket a Trafóban a MOMÉ médiadesign-szakos hallgatói irányítottak – egyszerűen birtokba veszik a teret, privát univerzumot kreálnak a színpad különböző részein. Nem csupán a science-fiction műfaj rajongóinak okozott azonban speciális élményt ez a technikás performansz, mert a léggömbök meditatív felvonulása, felemelkedése a gyermeki rácsodálkozás élményére apellál, tehát ha nem is látunk bele semmi fantasztikumot, a gömbröptetés alapvető ténye és ennek műszaki felkészültsége még elbűvölhetett mindenféle szférikus benyomás nélkül. Az előadás, pontosabban a zárójelenet egyik hiányossága a tulajdonképpeni különlegessége is, tudniillik a repülés akkor ért véget, amikor a közönség szépen elkezdett kiszivárogni: nem volt meghatározva, hogy mikor kell tapsolni, mikor kell angolosan távozni, mert a léggömbök nem álltak le. A ránk, nézőkre bízott befejezés megtisztelő, ám érezhetően zavart, kisebb káoszt keltett e lezáratlan végkifejlet, bízom benne, hogy tervszerűen.

A norvég Heine Avdal és a japán Yukiko Shinozaki, avagy a Fieldworks társulat alapítói, akik 2007-ben már a Szabó Ervin Könyvtárban is megfordultak, korábbi helykísérleteiket (bolt, hotelszoba, utcai terek) követően ismét színházi közegben valósították meg léggömbshowjukat, bár az egyéni térfelhasználás a Láthatatlan látható nézőtérre kiterjedő dinamikájában is tetten érhető. Heine Avdal videós (tehát technológiai indíttatású) tapasztalatai szokatlan módon kereszteződnek Yukiko Shinozaki táncos múltjával a darab során, mely – innovatív színházi szándékait megvalósítva – valóban korszerű és szakszerű, fokozatosan felépített illúziót hozott létre a hazánkban vendégeskedő előadás alkalmával.

A február 7-i előadás után rendezett közönségtalálkozón az alkotókkal Sipos Melinda designer, kulturális mediátor vezetett beszélgetést, valamint szintén 7-én workshopot tartottak az alkotók a SÍN Kulturális Központban.

A képek a társulathoz tartozó http://www.field-works.be weboldalról származnak.

Heine Avdal & Yukiko Shinozaki: Láthatatlan látható / Nothing’s for something

Koncepció és rendezés: Heine AVDAL, Yukiko SHINOZAKI
Eredeti alkotók és előadók: Heine AVDAL, Taka SHAMOTO, Yukiko SHINOZAKI, Oleg SOULIMENKO
További előadók: Ingrid HAAKSTAD, Ondrej VIDLAR
Elektronikai és hangtervező: Fabrice MOINET, Johann LOISEAU
Fénytervező és tecnikai vezető: Hans MEIJER
Rajz és grafika: Brynjar Åbel BANDLIEN, Christelle FILLOD
Dramaturg: Marianne VAN KERKHOVEN (Kaaitheater)
Kreatív asszisztens: Saori MIYAZAWA
Elektronikai asszisztens: Matthieu VIROT
Technikai támogató: Culture Crew
Zene: The Blue Danube – Johann STRAUSS
Produkció: fieldworks vzw, Heine AVDAL
Támogató: Japán Alapítvány

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!