A jó és rossz határán: Sicario – A bérgyilkos
Értékelem! 4

Komor, nyomasztó hangulat, pattanásig feszült idegek, bosszúvágy és morális dilemmák: mindezt a legnagyobb koncentrációban sűrítették bele a Sicario-ba – de vajon mennyire lehet jól szórakozni rajta? Sicario, azaz bérgyilkos. Denis Villeneuve legújabb rendezésében betekintést nyerhetünk az USA és Mexikó határán folyó, nem éppen tiszta ügyletekbe. Kate Macer (Emily Blunt), az idealista FBI ügynök egy tragikusan ..

Summary 4.0 kiváló
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

A jó és rossz határán: Sicario – A bérgyilkos

Komor, nyomasztó hangulat, pattanásig feszült idegek, bosszúvágy és morális dilemmák: mindezt a legnagyobb koncentrációban sűrítették bele a Sicario-ba – de vajon mennyire lehet jól szórakozni rajta?

Sicario, azaz bérgyilkos. Denis Villeneuve legújabb rendezésében betekintést nyerhetünk az USA és Mexikó határán folyó, nem éppen tiszta ügyletekbe. Kate Macer (Emily Blunt), az idealista FBI ügynök egy tragikusan végződő túszmentő akció után veti bele magát a drogcsempészek és mexikói bandák poklába, részben a bosszú által vezérelve. Hamar világossá válik azonban számára, hogy a CIA-s osztag soraiban a remélt igazságosztó szerep mit sem ér: új főnöke, Matt Graver (Josh Brolin) és csapatának rejtélyes tagja, Alejandro (Benicio Del Toro) folyamatosan titkolózik, és semmilyen piszkos eszköztől nem riad vissza, akárcsak a bűnbanda tagjai. Ebben a háborúban egyik fél sem játszik a szabályok szerint.

sicario-1-800x329

A Sicario képében egy rendkívül tömény filmet üdvözölhetünk: Villeneuve játszi könnyedséggel nyomja le a fejünket a mélyvízbe, és két órán keresztül nem is ereszt – csak bírjuk ki levegővel! Stílusosan egy kommandós rajtaütéssel nyit, amiből hamar hátborzongató terepszemle lesz, befalazott hullákkal és rejtett pokolgéppel. Rögtön egy hullámhosszra kerülünk Emily Blunt karakterével, aki így elfogadja a vezetőség ajánlatát, hogy csatlakozzon egy speciális egységhez, amelyet a Diaz klán ellen állítottak össze. A történet nagy részét az ő szemszögéből követhetjük nyomon, ami roppant jó húzás volt az alkotók részéről: tudniillik Kate-nek úgy kell találgatnia, hogy mi is történik körülötte, miért oda mennek bevetésre, ahova, és különben is, mi lesz a papírforma szerinti igazságszolgáltatással (megsúgom: nem sok). Hősnőnk kétségek között őrlődik, kutakodik a homályban, de ritkán – vagy csak hatalmas erőfeszítések árán – kap választ, ezzel pedig az események minket is lerántanak olyan mélységekbe, ahová nem szívesen merészkednénk.

sicario-5-800x329

Benicio Del Toro morózus Alejandro-ja testesíti meg leginkább ezt a sötét mélységet a “jófiúk” táborából. Persze a plakátoktól a filmelőzetesekig már sejteni lehetett, hogy ő az a bizonyos címbéli bérgyilkos, ezt mégse tolják az arcunkba állandóan. Ennek a taktikának egyik eszköze az volt, hogy Del Toro tervezett szövegének jelentős részét egyszerűen kihúzták, így csak nagyon apró cseppentésekben kapunk információt a figura múltjáról és indítékairól. Egy darabig meg is marad egyfajta nyugtalanító mellékszereplőnek, viszont ahogy egyre több minden lát napvilágot személyiségéből, úgy válik a film végére Kate-tel egyenértékű karakterré. Ketten tökéletes ellenpólusokat alkotnak, és érzékletesen festik le a helyes útra törekvő igazságosztó és a bosszúszomjas gyilkos közötti mérhetetlen szakadékot, a két szereplőnek mégis valahol egy a célja – ettől a paradox szituációtól lesz még egy jó adaggal hatásosabb a Sicario cselekménye.

sicario-4-800x329

Tényleg a “hatásos” a legjobb szó, ami csaknem a játékidő egészére jellemző. A sztori csordogálása, a feszültség fokozása, a pazar operatőri munka és kísérteties zene. Ezen elemek egyvelegéből páratlanul zseniális módon tudták kihozni a maximumot, úgy, hogy közben próbálták a kliséket is kerülni. Az egyik legjobb példa az első komolyabb mexikói akció: az állig felfegyverzett rendőri kíséret sodrásában pattanásig feszülnek az idegek, majd a kiszemelt célszemély begyűjtése után már-már azt hihetjük, hogy fellélegezhetünk, mire hőseink az utolsó pillanatban dugóba kerülnek a határon, az autóbelső pedig rögtön előhozza rejtett klausztrofób hajlamainkat, közben pedig tudjuk, bárhonnan eldördülhetnek az első lövések. Amikor épp nem az idegeinken táncolnak, akkor gyönyörű, nyomasztó, lírai színezetű tájképeket tárnak elénk. Mindezt Jóhan Jóhansson megkapó nagyzenekari-hibrid zenéje erősíti tovább, a leheletnyi baljós fellegek megidézésétől az egészen szigorú, könyörtelen (szinte industrialba hajló) ütemekig.

sicario-2-800x329

A Sicario történetéből érzésem szerint tényleg kihozták a maximumot: hangulatos, kétségbeejtő, izgalmas, végtelenül sötét. Néha a nagy nyomasztás közepette kicsit eltompul a hatás, illetve fellelhető néhány üresjárat és apróbb furcsaság, de ezek nem vesznek el sokat az élményből. Semmiképpen sem ajánlanám mindenkinek, ahhoz eléggé nehéz film, de akik vevők az átlagosnál némiképp megrázóbb és ridegebb művekre (és bírják a rendőrös-korrupciós-kommandós vonalat), azok bátran tegyenek vele egy próbát, különben lemaradnak az év egyik legigényesebb és legjobban megkomponált filmjéről.

Sicario – A bérgyilkos (Sicario, 2015) színes, amerikai akcióthriller
Rendező: Denis Villeneuve
Forgatókönyv: Taylor Sheridan
Szereplők: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Daniel Kaluuya
Forgalmazza: Freeman Film
Bemutató: október 22.

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

Szólj hozzá!