A gazdi háta mögött – A kis kedvencek titkos élete kritika

A gazdi háta mögött – A kis kedvencek titkos élete kritika

Miután becsukjuk az ajtót a hátunk mögött, kedvenckéink nem csak szeparációs félelmekkel küszködnek, sokszor inkább bandáznak és mindenféle huncutságot csinálnak, legalábbis az Illumination Entertainment (Gru 1-2., Minyonok) és a Universal Pictures közös produkciója, A kis kedvencek titkos élete szerint.

Ismerős az a helyzet, amikor rajongva szeretett háziállatunk párás szemekkel néz ránk, talán még nyüszít is annak érdekében, hogy ne hagyjuk őt egyedül otthon? Ez a mese éppen így indul, ám mivel a kedvencek egész napos várakozását ábrázolni a filmvásznon épp olyan unalmas lenne, mint egyébként az is a való életben, állathőseink összejárnak a gazdi háta mögött, sőt, történetünk erejéig válogatott kalandokba is keverednek. A sztori fővonalát ezúttal a kutyák viszik, mert kutyának lenni az egyre szaporodó kutyablogok, kutyatrénerek és kutyatalálkozók korában rendkívül menő, legyen bár virsliszerű tacskó, izgága Jack Russel terrier, púderezett spicc, buta fejet vágó mopsz vagy lompos keverék a delikvens. Na de azért a többi szőrös, tollas, esetleg pikkelyes haver vagy nem haver sem hiányzik, így a „nemkutyások” is olvadozhatnak a kövér macsek, a vérszomjas nyuszmusz, a tetovált malac és még sok fura háziállat láttán.

2426_s1345p0084_l_compo_render_0128r_wide-f580999550375797018448444707c23f66ba0dc8-s800-c85

A kis kedvencek titkos élete állatszereplői New Yorkban unatkoznak nap, mint nap, s hogy ne legyen olyan hosszadalmas a gazdira való várakozás és a bérsétáltató srác érkezéséig se töltsék feleslegesen az időt, néha átmászkálnak egymáshoz és megvitatják az élet dolgait. Főhősünk Max, a gazdijával teljes harmóniában élő Jack Russel éppen nehéz helyzetbe kerül, mert a lakást egy új jövevénnyel, a hatalmas, neveletlen, bozontos Duke-kal kell megosztania, akivel nagyon-nagyon rosszban vannak és igyekeznek egymás alá rakni, ahol csak lehetséges, megnehezítve a másik helyzetét. Kettejük, valamint haverjaik féktelen szőrmók-futama azzal indul, hogy a futtatóban balhézó Max és Duke összetűzésbe kerül a sintérekkel, egy csapat sikátori macskával és a vérnyuszi által vezetett forradalmi csatornalakókkal. Max eltűnését persze sem az iránta szerelmesen epekedő hófehérség, Gigi, sem a haverok nem hagyják annyiban, és a helyi bandavezérrel, a kiskocsiba kényszerült Papával karöltve kényelmes lakjaikból leszállnak az alvilágba.

maxresdefault

Felmerülhet a kérdés, vajon van-e elegendő fantázia abban, hogy mit ügyködnek a kedvencek a lakásban a gazdi háta mögött, ám mivel a történet továbblép azon, hogy másfél órában az otthoni garázdálkodásokat mutogassa – bár nagyot üt a rockzenét hallgató pudli, a robotgép alatt vonagló tacskó, a szappanoperát néző spicc és a hűtőben bányászó macska –, mintegy kimenekül a találékonyság nyűge alól, és hozzátold egy New York utcáiról felszedett kalandozást az alapötlethez. Ezzel a sztori lendületesebbé, ám indokolatlanul megalománná válik, melyet tovább nehezít a virslimennyország bizarr beékelődése, amiben mintha az unásig ismert minyonok elevenednének meg ismét. A kis kedvencek titkos életét ezért inkább a látvány és az érzés viszi, mert képtechnikája, valamint ahhoz társuló végtelen cukisága annyira kompakt, hogy kis se menekülhetünk (de talán nem is akarunk) a filmből áradó szirup alól, még akkor sem, ha közben ide-oda röpködnek fejünk felett a kutyás-macskás sztereotípiák. A sztori tanulsága pedig, bármennyire klisés is, mégis megfontolandó és rendre újraaktualizálása szükséges a filmvásznon: minden állat, pontosabban minden élőlény arra vágyik, hogy valaki rajongásig szeresse őt.
A kis kedvencek titkos élete / The Secret Life of Pets

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 86 perc, 2016
Korhatár: 6 év
Bemutató dátuma: 2016. augusztus 4.
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Rendező: Yarrow Cheney, Chris Renaud
Forgatókönyvíró: Ken Daurio, Brian Lynch, Cinco Paul

secret-life-pets-a-800

Kapcsolódó bejegyzések

 • Vastapsfelelősök_borító.jpg
 • Vastapsfelelősök_borító-1.jpg
 • 20180405_184117_0001.png
 • 20180405_165924_0001.png
 • 29595274_10211189575047524_6655774211923684096_n.jpg
 • 20180405_194004_0001.png

Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól

Rajongsz a színházért? Téged is elvarázsolnak és rabul ejtenek azok a csodák, amelyek estéről estére megtörténnek a színpadon? Mindig is érdekelt, hogyan születik meg a varázslat? Akkor a Vastapsfelelősök - A kulisszák mesterei a színház titkairól című könyv neked szól.  Lovász-Horváth...

 • Untitled-collage-1.jpg
 • broken_prince.jpg
 • covers_456352.jpg

Egy modern szappanopera - A Royal család

Ha egykor te is nagy rajongója voltál a szappanoperáknak, akkor Erin Watt könyvsorozatát egyértelműen neked találták ki. Szellemes, sziporkázó és letehetetlen. Vigyázat a Royal család súlyos függőséget okoz! A Könyvmolyképző kiadónak hála, a sorozatot a magyar olvasók is megismerhették. Eddig...

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

5 Kommentek

 1. Tárkányi Rozália Lilla 2016. szeptember 16.
  Válasz

  Nagyon cuki kis film volt. Habár ennél jóval többet vártam tőle, szerencsére így se csalódtam, mivel örültem annak, hogy akik rosszat mondtak róla, azoknak nem lett (legalábbis az én nézőpontomból, a sajátjukból biztos) igaza. Három, pontosabban négy szóban össze tudom foglalni, mi jellemzi a filmet. Aranyos, szerethető, vicces, bájos. Jól van, na. Meg kedves. De valóban egyetértek azokkal a kritikusokkal, akik azt mondják, hiányzik belőle a szív. Ennél egy kicsit több kell.

 2. Tárkányi Rozália Lilla 2016. szeptember 16.
  Válasz

  S ne mondja nekem senki, hogy az Illumination (Csak én olvasom mindig Illumination Entertaiment helyett Illuminati Comfirmed(vagy mi)nek? :D) Grujában nincs szív, mert van. Pont, hogy abban érezni a szeretet, ami kialakul közte és a lányok (na meg a minyonok között), végtelenül édes, s az egyik kedvenc filmem az Agymanók, A Shrek, Az Így neveld a sárkányod, Az oroszlánkirály, a Végre Otthon, A Kungfu Panda és a Villám és a Varázsló mellett (ezenkívül még sok filmet, s animációs filmet szeretek egyaránt, de ezeket emelném ki a leginkább).

 3. Tárkányi Rozália Lilla 2016. szeptember 16.
  Válasz

  Nem vagyok kritikus (habár sok mindent eléggé a földbe döngöltem, vagy felmagasztaltam már, vagy csak legyintettem reája), de azt is meg kell még említenem, h a Végre Otthon is igazságtalanul alul értékelt.Valójában nagyon kedves kis film, ami nem akar több lenni egy szívhez szóló alkotásnál, de nagyon helyesen csinálja. Az eredeti történetben pl. a Gorgok valóban rosszak, s igen, valójában eredetileg ott is egy gorg maradt (habár a könyvben ez nem a faj, hanem maga a személy neve), csak (spoiler) klónozta magát, meg a klónok is klónozták magukat és így lettek többen. Más szóval közel sem olyan szívhez szóló, mint a film. Ráadásul itt a búvok se sokkal jobbak, szóval Oh (J-Lo) nem megy hozzájuk vissza.

 4. Tárkányi Rozália Lilla 2016. szeptember 16.
  Válasz

  DE már így sokat spoilereztem, de azért még nem lőttem el mindent. Meglepetés akad bőven, mivel a film kissé lazán (ahogy azt a Dreamworkstől megszokhattuk) kezeli az alapanyagát, csak néhány dologban egyezik meg a könyvvel. Pl. egyes jeleneteket kb. szó szerint átemeltek a könyvből, plusz Oh elszúr valamit, amivel a bolygóra hívja a gorgokat, a búvok már ott vannak a bolygón, Oh bújdosik, nem akar a többiekkel találkozni, s együtt indulnak Tippel útnak, hogy megkeressék az anyukáját. S Tippnek van egy Röfi nevű macskája. Innentől kifújt a hasonlóság a történettel, ezért senkinek nem kell félnie a könyv elolvasásától….

 5. Tárkányi Rozália Lilla 2016. szeptember 16.
  Válasz

  … ugyanis teljesen más az egész. Mind a kettő csodás élményt ad. Egyik egy édes animációs film, míg a másiknak olyan retro hangulata van. Értem ezt a földönkívüliekre, s a western beütésre. Komolyan, olyan érzésem volt a könyv olvasása közben, mintha egy western ufo sztorit olvasnék. Már elsőre nagyon bejött a mesélési stílus, csak azt sajnáltam, hogy Oh helyett Tipp szemszögéből izgulhatjuk végig a sztorit, de kiderült, hogy kár volt aggódni. A könyv ugyan “modern” korban játszódik, mégis úgy érzed, mintha visszamentél volna az időben, a rajzok illenek a történethez (még ha nem is minden esetben szépek), a történetben Oh rajza a búvok eredetéről, s a könyv legvégén egy kis képregény színesíti a könyvet. Az érzést az olvasás közben nem tudom jobban megmagyarázni, tetszett az a lényeg, s elvarázsolt.

Szólj hozzá!