“A Fény jegyében” eseménysorozat a Műcsarnokban

“A Fény jegyében” eseménysorozat a Műcsarnokban

Mi, magyarok az optikai tudományok, valamint ezek művészi felhasználása terén komoly múlttal és illusztris alkotókkal büszkélkedhetünk, elég csak megemlíteni Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely vagy Nicolas Schöffer nevét. Ennek ismeretében nem véletlen, hogy hazánk is csatlakozott ahhoz a világeseményhez, melynek célja, hogy a fénnyel foglakozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák szerepe és jelentősége a fenntartható fejlődésben, az ökológiailag hatékony megoldások terjedésében világszerte a figyelem középpontjába kerüljön.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, első lépésként az UNESCO – az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére – a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította a 2015-ös esztendőt. A kezdeményezésekhez csatlakozva a Műcsarnok programjában idén megsokasodnak a fény mibenlétéhez kapcsolódó kiállítások, valamint egy nemzetközi konferenciának is helyet ad az intézmény, kapcsolódva az UNESCO célkitűzéseihez, s ráirányítva a figyelmet a fénynek a művészetben betöltött kiemelkedő szerepére.

unnamed (6)

A Fény jegyében eseménysorozatban a következő rendezvények várnak minket:

Illuminációk │ A Gutenberg-galaxis stopposainak

Megtekinthető 2015. február 21 – március 22. között az M0 projektgalériában

Hat képzőművész, Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor és Szőnyei György kiállítása az ember és a könyv viszonyáról, valamint a könyves illumináció („fényezés”) természetéről.

Csáji Attila │ Fényút

Megtekinthető 2015. március 7 – április 5. között, ezen belül március 7-22. között az I-XII. teremben, március 23-április 5. között pedig az I-IX. teremben. A tárlat hétfői napokon is látogatható, március 15-én azonban zárva tart.

A nemzetközi szinten is elismert Csáji Attila életművében alapvető szerepet játszik a fény fizikai és szellemi dimenziója, művei így ideálisnak bizonyultak a fénnyel kapcsolatos tematika alátámasztásához. A technikai és művészi vívmányokat összefoglaló művész jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket, hologramokat hozott létre, s nevéhez fűződik a szuperpozíciós módszer és eszközrendszer kialakítása, mely a lézerfény monokromatikusságára épít. A Fényút című kiállítás a sokszálú életmű belső összefüggéseit és perspektíváit tárja föl, a formateremtő szándék és a tudományos kísérleti tevékenység között. A hatvanas-hetvenes évek klasszikus műveit újabb, nagyszabású lézerinstallációs munkákkal együtt mutatja be a Műcsarnok.

Nemzetközi Fényszimpózium

Időpontja: 2015. március 7-8.

Helyszíne: Előadóterem. Március 7-én 10-17h, március 8-án 10-13h.

A belépés ingyenes.

A Nemzetközi Kepes Társaság rendezvénye. Védnökök: a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia.

A Nemzetközi Fényszimpóziumok kezdeményezője Csáji Attila volt 1993-ban. Javaslatára az 1996-os szimpózium résztvevői megalapították a Nemzetközi Kepes Társaságot, amelynek létrejöttét segítette az MIT művészeti kutatóközpontja (CAVS), különösképpen Paul Earls fényművész. Az azóta rendszeresen megrendezett fényszimpozionokon a Társaság tagjai és meghívott előadók a tudomány és a művészet mai együttgondolkodási lehetőségeiről értekeznek. A szimpóziumok célja a művészeti kutatások eredményeinek bemutatásával a humán és technikai kultúra párbeszédének termékeny fenntartása. A 2015. évi Nemzetközi Fényszimpóziumnak külön jelentőséget ad, hogy a Fény Éve nemzetközi rendezvénysorozatnak ez az első magyarországi művészeti eseménye, melyen ezalkalommal a Társaság tagjai széles szakmai közönség előtt mutatkoznak be. A szimpoziont a rendezők a közelmúltban elhunyt Otto Piene (1928-2014) képzőművész emlékének ajánlják, aki Kepes György után a CAVS igazgatója volt.

A Nemzetközi Fényműhely kiállítása

Megtekinthető 2015. március 8-14. között a Mélycsarnokban.

Megnyitó: március 7-én 18 órakor. A kiállítás hétfői napon is megtekinthető.

A kiállításon a Nemzetközi Kepes Társaság tagjai vesznek rész a Fény Évéhez köthető tematikus munkákkal. Többek között képviselteti magát: Carlo Bernardini (Olaszország), Michael Bleyenberg (Németország), Bohus Zoltán, Bolygó Bálint (Anglia), Bordos László Zsolt, Bortnyik Éva és Tubák Csaba (Ausztria), Dieter Jung (Németország), Kelle Antal, Kuchta Klára (Svájc), Mattis-Teutsch Valdemár (Románia), Pócsy Ferenc és Sally Weber (Egyesült Államok).

Szvet Tamás │ Fényidézés

Megtekinthető 2015. március 21 – április 26. között a Mélycsarnokban.

A kiállítás Szvet Tamás fényinstallációja, melynek keretében a sötét térben található tucatnyi objektet a látogatók interaktív módon, séta keretében világíthatják meg, a falakra vetülő árnyak a fényművészet magyar vonatkozású történetét elevenítik föl. A változó fény révén a mű és a műtörténet reflektív viszonyát teremti meg együtt az alkotó és a néző.

24_Mitikus Fenyter2

A képek forrása: http://www.mucsarnok.hu/

Kapcsolódó bejegyzések

  • libri_zsófi.jpg

"Az életem főtevékenysége az olvasás" - Interjú Szilágyi Zsófiával

A tavalyi év könyvtermésének legjavából előválogatott tíz könyv, valamelyike nyeri majd el a Libri irodalmi díjat 2018-ban. A kötetek pedig, ahogy már megszokhattuk nem csak az olvasók, hanem az öt fős zsűri kegyeiért is harcba szállnak. Ennek apropóján beszélgettünk a zsűri egyik tagjával...

  • don.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1523970935669.jpg
  • 48228_LID_opera_380x240mm_k.jpg
  • konyvek.jpg
  • konyvek_2-e1523973365427.jpg

Libri irodalmi díjak 2018

Idén sem maradunk díjnyertes olvasmányok nélkül nélkül! Hála a Librinek 2018-ban is kiosztásra kerülnek az irodalmi díjak, ahol tíz kortárs szerző művét veszi górcső alá a szakmai zsűri és természetesen az olvasóközönség. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év...

  • A-halál-az-egyetlen-dolog-ami-örök..jpg

A halál markában - 13 perc

A 21. század kiadónak hála újabb remekművet ismerhetünk meg Sarah Pinborough tollából. Az írónő legújabb regénye a 13 perc nem csak a pszichológiai thriller kedvelők számára igazi csemege, hanem azok számára is, akik szeretik az izgalmas young adult irodalmat. Pinborough első magyar nyelven...

Szólj hozzá!