“A Fény jegyében” eseménysorozat a Műcsarnokban

“A Fény jegyében” eseménysorozat a Műcsarnokban

Mi, magyarok az optikai tudományok, valamint ezek művészi felhasználása terén komoly múlttal és illusztris alkotókkal büszkélkedhetünk, elég csak megemlíteni Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely vagy Nicolas Schöffer nevét. Ennek ismeretében nem véletlen, hogy hazánk is csatlakozott ahhoz a világeseményhez, melynek célja, hogy a fénnyel foglakozó tudományok és a fényt alkalmazó technológiák szerepe és jelentősége a fenntartható fejlődésben, az ökológiailag hatékony megoldások terjedésében világszerte a figyelem középpontjába kerüljön.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, első lépésként az UNESCO – az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezésére – a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította a 2015-ös esztendőt. A kezdeményezésekhez csatlakozva a Műcsarnok programjában idén megsokasodnak a fény mibenlétéhez kapcsolódó kiállítások, valamint egy nemzetközi konferenciának is helyet ad az intézmény, kapcsolódva az UNESCO célkitűzéseihez, s ráirányítva a figyelmet a fénynek a művészetben betöltött kiemelkedő szerepére.

unnamed (6)

A Fény jegyében eseménysorozatban a következő rendezvények várnak minket:

Illuminációk │ A Gutenberg-galaxis stopposainak

Megtekinthető 2015. február 21 – március 22. között az M0 projektgalériában

Hat képzőművész, Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor és Szőnyei György kiállítása az ember és a könyv viszonyáról, valamint a könyves illumináció („fényezés”) természetéről.

Csáji Attila │ Fényút

Megtekinthető 2015. március 7 – április 5. között, ezen belül március 7-22. között az I-XII. teremben, március 23-április 5. között pedig az I-IX. teremben. A tárlat hétfői napokon is látogatható, március 15-én azonban zárva tart.

A nemzetközi szinten is elismert Csáji Attila életművében alapvető szerepet játszik a fény fizikai és szellemi dimenziója, művei így ideálisnak bizonyultak a fénnyel kapcsolatos tematika alátámasztásához. A technikai és művészi vívmányokat összefoglaló művész jelrácsokat, változó fénnyel megvilágított plasztikus képeket, hologramokat hozott létre, s nevéhez fűződik a szuperpozíciós módszer és eszközrendszer kialakítása, mely a lézerfény monokromatikusságára épít. A Fényút című kiállítás a sokszálú életmű belső összefüggéseit és perspektíváit tárja föl, a formateremtő szándék és a tudományos kísérleti tevékenység között. A hatvanas-hetvenes évek klasszikus műveit újabb, nagyszabású lézerinstallációs munkákkal együtt mutatja be a Műcsarnok.

Nemzetközi Fényszimpózium

Időpontja: 2015. március 7-8.

Helyszíne: Előadóterem. Március 7-én 10-17h, március 8-án 10-13h.

A belépés ingyenes.

A Nemzetközi Kepes Társaság rendezvénye. Védnökök: a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia.

A Nemzetközi Fényszimpóziumok kezdeményezője Csáji Attila volt 1993-ban. Javaslatára az 1996-os szimpózium résztvevői megalapították a Nemzetközi Kepes Társaságot, amelynek létrejöttét segítette az MIT művészeti kutatóközpontja (CAVS), különösképpen Paul Earls fényművész. Az azóta rendszeresen megrendezett fényszimpozionokon a Társaság tagjai és meghívott előadók a tudomány és a művészet mai együttgondolkodási lehetőségeiről értekeznek. A szimpóziumok célja a művészeti kutatások eredményeinek bemutatásával a humán és technikai kultúra párbeszédének termékeny fenntartása. A 2015. évi Nemzetközi Fényszimpóziumnak külön jelentőséget ad, hogy a Fény Éve nemzetközi rendezvénysorozatnak ez az első magyarországi művészeti eseménye, melyen ezalkalommal a Társaság tagjai széles szakmai közönség előtt mutatkoznak be. A szimpoziont a rendezők a közelmúltban elhunyt Otto Piene (1928-2014) képzőművész emlékének ajánlják, aki Kepes György után a CAVS igazgatója volt.

A Nemzetközi Fényműhely kiállítása

Megtekinthető 2015. március 8-14. között a Mélycsarnokban.

Megnyitó: március 7-én 18 órakor. A kiállítás hétfői napon is megtekinthető.

A kiállításon a Nemzetközi Kepes Társaság tagjai vesznek rész a Fény Évéhez köthető tematikus munkákkal. Többek között képviselteti magát: Carlo Bernardini (Olaszország), Michael Bleyenberg (Németország), Bohus Zoltán, Bolygó Bálint (Anglia), Bordos László Zsolt, Bortnyik Éva és Tubák Csaba (Ausztria), Dieter Jung (Németország), Kelle Antal, Kuchta Klára (Svájc), Mattis-Teutsch Valdemár (Románia), Pócsy Ferenc és Sally Weber (Egyesült Államok).

Szvet Tamás │ Fényidézés

Megtekinthető 2015. március 21 – április 26. között a Mélycsarnokban.

A kiállítás Szvet Tamás fényinstallációja, melynek keretében a sötét térben található tucatnyi objektet a látogatók interaktív módon, séta keretében világíthatják meg, a falakra vetülő árnyak a fényművészet magyar vonatkozású történetét elevenítik föl. A változó fény révén a mű és a műtörténet reflektív viszonyát teremti meg együtt az alkotó és a néző.

24_Mitikus Fenyter2

A képek forrása: http://www.mucsarnok.hu/

Kapcsolódó bejegyzések

 • libri-natale-1.jpg
 • 4018268_5.jpg
 • 4229892_3.jpg
 • felj-batran.jpg

Könyvet ajándékba? – Nyugi, segítünk választani! 2. rész

Te is az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi ajándékok beszerzését és most pánikolva rohansz egyik boltból a másikba? Nem kell aggódni! Adunk pár garantáltan nyerő ajándék ötletet. Ezúttal a Libri kiadói csoport könyveiből szemezgettünk. Az irodalom és a humor kedvelőinek elengedhetetlen...

 • libri-natale.jpg
 • books-gifts.jpg
 • 4195728_5.jpg
 • covers_459677.jpg
 • mh.jpg

Könyvet ajándékba? - Nyugi, segítünk választani!

A könyv az egyik legszebb ajándék, amellyel meglephetjük szeretteinket karácsony alkalmából. Persze rögtön adódik a kérdés, milyen könyv kerüljön a fa alá? Mi az ami a megajándékozni kívánt személyt érdekli? Mit olvasna szívesen? Ehhez próbálunk segítséget adni. Elsőként a 21. század kiadó...

 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image-iii.jpg
 • 75lpdQe75A3UG87Gs-e1513330969473.jpeg
 • 43373_karacsonyi_image_PR_banner_image.jpg

Karácsonyi ajándék a Libritől - Te rátaláltál már?

A Libri december 1-je és 24-e között megvalósuló kampányában könyvajándékokkal lepi meg az olvasás szerelmeseit. Nem kevesebb, mint 1000 könyvet rejt el országszerte, 20 vidéki városban és Budapesten, különleges helyszíneken, különleges csomagolásban, hogy átadhassa az idei év első karácsonyi...

Szólj hozzá!