” A dal megmarad, ahogy a festett kép is” – Lilja Bloom

” A dal megmarad, ahogy a festett kép is” – Lilja Bloom

Ha egy szóval össze szeretnénk foglalni, hogy voltaképp mivel foglalkozik Lilja Bloom, hosszas gondolkodás után a következőkre juthatunk: ő egyszerűen csak azt csinálja, amit épp szeret.
Más kérdés, hogy egyszerre fest és énekel, történeteket ír és mindemellett örökös utazó. Nemrég jött ki új albuma, a “More and More”, aminek látványtervét szintén ő maga tervezte. A beszélgetés során kiderül az is, hogy miben gondolkodik másképp, mint Wahorn András .

maxresdefault

Gyakran utazol Spanyolország és Ausztria közt, több dalod ötlete is utazás közben fogant. Mit gondolsz ilyenkor végig és hogyan öntöd dalba ezeket a gondolatokat? Miből van egyre “ Több és Több” ?

Leginkább mindennapi életem inspirál és igazából bármiből születhet ezek közül alkotás: legyen ez személy, különleges esemény, egy kép vagy egy számnak a címe. Egyszerűen csak nyitva tartom a szemem. A ’More and More’ egy szerelmi történetből indult ki, ahol a szerelem fokozatosan egyre intenzívebbé vált.

parov_stelar_6

Miben különbözik a férjeddel, Parovval való közös munka attól, amikor kizárólag egyedül alkotsz? Hogyan hattok egymás művészetére? Van ennek szándékolt köze a férfi- és női szerepekhez?

Amikor közreműködöm Parov munkájában, akkor általában elküldi nekem átnézésre az alapokat, hogy írjak hozzá dalszöveget és dallamot, majd ezt követően közösen ötletelünk és összerakjuk. Ugyanez történik a saját dalaimnál is, csak ott – a hangszerelés tekintetében különösen – az én ötleteim vannak többségben. Ebben a folyamatban teljesen szabad vagyok: azt csinálhatom, amihez épp kedvem van, és amiről érzem, hogy tényleg „én” vagyok az alkotásban. Általában szeretünk együtt dolgozni, mert kreatívan tudjuk egymást kiegészíteni a zenében.

Vannak esetleg olyan zenészek, festőművészek, akik hatással vannak/voltak rád és az alkotásaid folyamatára? Van, amit mindig szem előtt tartasz egy-egy alkotási folyamat során?

Nincs igazán példaképem, de számos művész inspirált: gyerekkoromban nagy Madonna rajongó voltam, és még mindig szeretem a ’80-as évek zenéit. Mostanában olyan előadókat hallgatok mint például Adele, Lana del Rey, Parov Stelar, Woodkid, Daft Punk, Gus Gus, Selah Sue, The Suburbs, Bilderbuch, Lady Gaga, Nneka, de még hosszasan folytathatnám.

A festők közül szeretem Picassot, Paul Gauguint, Andy Warholt, Jean-Michel Basquitatot és a street artos Banksy képi világa és egyénisége, ami igazán megfogott.

20131020-121040

Ha egy-egy festményed megtekintése közben valaki berakja bármely számod, nagy összhangot fedezhet fel a kettő közt. Hogyan hozod összefüggésbe a két alkotási folyamatot?

Az éneklés és a festés mindig is a szenvedélyem voltak fiatal korom óta, nem is tudom elképzelni máshogy az életem. Lehetőségem van kiélni a művészetem a különböző projektekben, legyen ez akár egy új album, vagy egy következő kiállítás. Nagyon hálás vagyok, hogy mindkettővel foglalkozhatok.

Egy másik interjúalanyunk, Wahorn András szintén foglalkozik zeneszerzéssel és festészettel egyaránt, igaz, egészen más műfajban. Ő így fogalmazta meg a két művészet közti különbséget:
“A zene elszáll, a kép megmarad. Ha lefestek egy képet, az vonalról vonalra ott marad és ha ránézek húsz év múlva, az akkor is ugyanolyan lesz. A zenében viszont az öt perccel ezelőtt eljátszottat nem tudom újra csinálni.“ Te mit gondolsz erről? Nálad ez másképp működik?

Azt gondolom, hogy nem tudod lefesteni ugyanazt a képet újra ugyanúgy, ahogy korábban. Nem játszhatsz el egy dalt sem ugyanúgy, ahogy azelőtt. Viszont a dal, amit felvesznek, megmarad, ahogy a festett kép is.

Számíthatunk ebben az évben arra, hogy Magyarországra is ellátogatsz és élőben is tudjunk partyzni az új dalaidra?

Voltam már Budapesten, és nagyon tetszett. Gyönyörű város. De sajnos élőben nem szeretek  játszani, mert valahogy nem tudom elképzelni magam a színpadon. Nem vagyok egy „színpadi figura”. Jobban szeretek a stúdióban és a műtermemben maradni és  dolgozni, mert ott csönd van és nyugalom.

A beszélgetés hamarosan folytatódik Parov Stelarral, addig is hallgassunk bele, mi történik, amikor közösen ötletelnek:

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated-1-e1492519601935.jpg
  • FotorCreated-2-e1492521486733.jpg
  • FotorCreated-3.jpg
  • FotorCreated-4-e1492524202770.jpg
  • FotorCreated-5-e1492586987758.jpg
  • FotorCreated-6-e1492588875453.jpg
  • szin-e1492591946854.jpg
  • sziget-e1492592671290.jpg
  • Képkivágás.jpg

FESZTIVÁLKÖRKÉP 2017

2017-ben sem lehet okunk panaszra, már ami a fesztivál felhozatalt illeti. Idén is bedobták magukat a szervezők és a legnagyobb nevekre tombolhatunk a hazai fesztiválok színes palettáján. Mazsolázzatok velünk a kínálatból! Mi már alig várjuk, hogy beinduljon a szezon! Fishing on Orfű – Orfű...

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

Minden érzékszervünket betámadta a PJB

A jazz és hip-hop műfaját mesterien elegyítő csapat kétségkívül ámulatba ejtette több ezer nézőjét hétfő este a Sportarénában. Volt minden mi szem, szájnak és hallójáratnak ingere: Szuperszexi Pin up girl, dús keblű szirén, géppuskalábú sztepptáncos, borzongató hangú férfiak, igazi showman, és...

Az örök Koncz Zsuzsa

Az örök Koncz Zsuzsa

Mondtam, hogy ne álljunk egy helyben, míg alattunk a föld forog. Mondtam, hogy változásra érett pár éve jó néhány dolog. Mondtam, hogy ébredjünk fel végre, az álmok megtévesztenek. Mondtam, hogy rázzuk le magunkról a téves előítéletet. Lényegében ennek a négy sornak a jegyében telt el a...

1 Komment

  1. Trackback: A "Parov Stelar" misztériuma - beszélgetés Parov Stelarral | ARTIQ

Szólj hozzá!