A bíró – a Vasember civilben
Értékelem! 5

A szuperhős-franchise dübörgő sikere miatt szinte elfelejtettük, hogy Robert Downey Jr. nemcsak világsztár, hanem valójában színész is. A bíró című jogi és családi drámában meglepetésünkre majdnem olyan jó, mint Robert Duvall, akitől viszont egyáltalán nem meglepő, hogy jó. Hank Palmer (Robert Dawney Jr.) nagymenő, nagyszájú és nagyon magabiztos chicagói ügyvéd, nagyon nagy házzal, nagyon bombázó ..

Summary 5.0
Értékelem! 5
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
Accept
Summary 5.0

A bíró – a Vasember civilben

A szuperhős-franchise dübörgő sikere miatt szinte elfelejtettük, hogy Robert Downey Jr. nemcsak világsztár, hanem valójában színész is. A bíró című jogi és családi drámában meglepetésünkre majdnem olyan jó, mint Robert Duvall, akitől viszont egyáltalán nem meglepő, hogy jó.

Hank Palmer (Robert Dawney Jr.) nagymenő, nagyszájú és nagyon magabiztos chicagói ügyvéd, nagyon nagy házzal, nagyon bombázó feleséggel és nagyon rossz házassággal. Mindennek tetejében nagyon rossz viszonyban van az apájával, akit húsz éve nem látott. Annyi tehát rögtön látható, hogy Hank Palmer mindent nagyon csinál, ha a sikert, akkor a sikert, ha a viszályt, akkor a viszályt. Az anya váratlan halálára hazautazik apjához, a kisváros köztiszteletben álló, ámde igen szigorú bírájához (Robert Duvall). A találkozás a várható érzelmi hidegséggel zajlik, másnap minden visszatérne a régi kerékvágásba, amint felszáll a Chicagóban tartó gép, csakhogy az apa – aki néha némiképp zavartan viselkedik – bűnténybe keveredik. Egy 20 év után frissen szabadult gyilkost valaki halálra gázol, vére ott van az apa autóján, aki viszont nem emlékszik semmire.

És itt elkezdődik egy lassan, de megállíthatatlanul, egyetlen szálon hömpölygő történet, amelyben igazából nem a végkifejlet számít, mert azt nagyjából sejtjük az elejétől, itt nem “ki a gyilkost” játszanak, hanem lényegében egy jogászpárbajnak tűnő családi drámát. Nagyon hitelesen ábrázolt rákbetegséggel, és nagyon hiteltelen halállal, mert Hollywoodban senki sem hal meg fájdalmaktól gyötörve, morfiumtól kábultan, csövekkel teletűzdelve. Nem, Hollywoodban a halál már-már vonzó jelenség, amely többnyire olyan eleganciával történik, mintha egy Chanel-bemutatóra készültek volna vele. De ettől eltekintve egy remek kamaradrámát kapunk, nosztalgiával és újraéledő kamaszszerelemmel, amelyben szinte kivirul Vera Farmiga, aki mostanában a Bates Motelben játssza a neurotikus, csapást csapás után elviselő és fiát mindenáron megvédő anyát.

A bíró-Vera Farmiga

Forrás: movies.inquirer.net

 

Miközben igazából senki sem kételkedik benne, hogy az öreg bíró csapta el régi behemót kocsijával a gyilkost, valójában csak az a kérdés, hogy miért is van ennyire rossz viszonyban a fiával, aki lehet, hogy rossz férj, de mégiscsak megajándékozta egyetlen lányunokájával (Leighton Meester), nem beszélve arról, hogy briliáns jogász lett belőle. Ez a briliáns jogász azonban nem képes felfogni – vagy legalábbis nem hajlandó elismerni –, hogy jó útra térése éppen az apai szigor következménye. Bár lehet, hogy kevesebb szigor is megtette volna. Így viszont olyan ember lett, aki “erőszakos, de küzd az erőszak ellen”, mint ahogyan a kamaszszerelem másik részvevője jellemzi. Hank Palmer nem lett gyilkos, s apjának meggyőződése, hogy az alkalmazott módszereinek köszönhetően nem lett az, nem úgy mint a Blackwell-fiúból, akinél Palmer bíró életében először és utoljára mutatott gyengeséget, hogy aztán az enyhe 30 napos fogda után gyilkosság áldozata legyen az a lány, akinek az ablakán korábban belőtt a srác. Ezzel kapcsolatban hangzik el a film legfontosabb mondata az apa szájából, a fiához intézve: – Azért engedtem el, mert téged láttalak benne. De utána, ha rád néztem, őt láttam benned. Az apa a saját hibáját gyűlöli a fiában, aminek következtében a fiú az apját kezdi gyűlölni, aztán a sok gyűlölet karriert szül, igaz, jó házasságot már kevésbé.

TheJudge

Forrás: www.hitfix.com

 

Robert Duvall játékát öröm nézni, 83 évesen is csak annyira megfáradt, amennyire a szerep követeli meg tőle, és nem a kora. A másik Robert, aki egykoron elképesztő hitelességgel játszotta el Chaplint, most ismét színészkedik, s nem csupán sztárkodik. Nem tagadható, hogy a Vasember itt-ott visszaköszön – négy film nem múlik el nyomtalanul –, Robert Downey Jr. néha annyira menő, nagydumás és cinikus, hogy szinte várjuk, mikor ölti magára a vasmaskarát. De aztán felcsillan a régi színész, és szinte elfelejtjük Iron Mant vagy Sherlock Holmest (aki szinte Vasember, csak páncél nélkül), bár nem sokáig, mert mindjárt jön mindkettőből a folytatás.

lead_large

Forrás: www.thewire.com

 

A bíró (The Judge): színes, feliratos, amerikai filmdráma, 141 perc, 2014. (12)

Rendező: David Dobkin
Forgatókönyvíró: David Seidler, Nick Schenk
Zeneszerző: Thomas Newman
Operatőr: Janusz Kaminski
Szereplők: Robert Downey Jr. (Hank Palmer), Robert Duvall (Joseph Palmer bíró),Leighton Meester (Carla), Vera Farmiga (Samantha), Melissa Leo (Margaret Stevens), Vincent D’Onofrio (Glen Palmer), Billy Bob Thornton (Dwight Dickham)

Kapcsolódó bejegyzések

Femme fatale error – A szépség és a szörnyeteg

Femme fatale error - A szépség és a szörnyeteg

Kifejezetten elfogult vagyok A szépség és a szörnyeteg meséjével kapcsolatban, ugyanis a kedvenc Disney-m. Legalább 100-szor láttam, szó szerint tudom kívülről még 25 év távlatából is.  Amikor kiderült, hogy Emma Watson alakítja majd Belle-t meglepődtem, mert bár kedvelem a színészi játékát, ő...

Finn gyöngyszemek a Toldiban

Finn gyöngyszemek a Toldiban

2017. február 8-12. között már hatodik alkalommal zarándokoltak el a messzi finn földről érkező remek filmek. A házigazda a Toldi mozi volt. A filmeket hosszú útjukra elkísérte néhány alkotó is, akikkel közönségtalálkozók keretében ismerkedhettek meg közelebbről a mozi szerelmesei. Az idei Finn...

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Két és fél óra tömény rémálom – Az Egészség ellenszere

Csúcsthrillerrel van dolgunk ez egy percig sem vitás, mégis úgy érezzük, hogy legszívesebben kiszaladnánk a teremből, de legalábbis letépnénk az arcunkat, hátha sikerül felébredni, s a moziból kilépve is csak támolygunk kábán. De hát végül is ez a cél.... Míg a Körök gyenge visszhanggal köröznek...

Szólj hozzá!