10 kilométerrel a föld felett – Airport, Hungary

10 kilométerrel a föld felett – Airport, Hungary

A felhők fölé, ahol mindig kék az ég. Ide repít fel bennünket Kordos Szabolcs a legújabb könyvével az Airport, Hungary-vel. Öveket becsatolni, dőljenek hátra megkezdjük a felszállást.

Kordos Szabolcs újságíró, író ismét nagyot alkotott. A szórakoztató, tényfeltáró könyvek világában jártas olvasók szívébe -minden bizonnyal már első könyvével, a Luxushotel Hungary-vel- belopta magát. Akkor az 5*-os szállodák zárt birodalmába vezetett el bennünket, leleplezve sötét titkaikat. Jó páran akadnak, akik éppen emiatt a kötet miatt kedvelték meg ezt a műfajt és persze szerettek bele Kordos Szabolcs stílusába. Az a helyzet, hogy az ő könyveit nem lehet nem szeretni. Az első kötetet aztán követte a többi a lelkes és kíváncsi olvasók pedig sorra falták őket. Kordosnak hála megismerhettük a taxisvilágot (Taxisilág, Hungary), utazhattunk a hiénák hátsó ülésein, hivatásos taxisok mellett, megismerhettünk érdekes sorsokat, különleges embereket. A hedonizmus hívei pedig belevethették magukat a hazai éttermek nyüzsgő mindennapjaiba (Eszem-iszom, Hungary). Az utazás szerelmesei szórakoztató görbe tükörbe nézhettek Turista from Hungary-ben. Most pedig ismét egy különleges szakma “szépségeibe” és viszontagságaiba avat be minket, olyan ajtókat tárva szélesre előttünk, amelyeknek korábban még a küszöbét sem láthattuk, nemhogy átlépjük azt.

csomag_kordos

A reptér szigorú, szervezetten működő gépezet, ahol egyetlen porszem is óriási vihart kavarhat és életeket sodorhat veszélybe. Manapság a repülés már nem egy bizonyos réteg kiváltsága. A fapados légitársaságok térhódításának köszönhetően sokszor egy vonatjegy árának a töredékéért utazhatunk Európa nagyvárosaiba. Kordos Szabolcs számtalan interjút készített légiutas-kísérőkkel, pilótákkal, a földi kiszolgáló személyzet tagjaival. Ők pedig csak meséltek és meséltek. Történeteik hol megrendítenek, hol mosolyt csalnak az arcunkra, de olyan is akad, amely úgy megdöbbent, hogy tátott szájjal meredünk magunk elé.

De vajon milyenek vagyunk mi, utasok? Mik a rigolyáink? Mely nemzet utazóközönségétől rázza ki a hideg a személyzetet? Kik okozzák a legtöbb bosszúságok és kikkel álom az utazás? Milyen kérései vannak a világsztároknak és hogyan utaznak a politikusok? Többek között erről is beszámolnak a könyvben megszólaló interjúalanyok. Valódi kilétük csak úgy, ahogy már megszokhattuk homály fedi, felcserélődtek a nevek, szerepek, sztorik, így nem tudhatjuk valójában kihez tartoztak, de Kordos Szabolcs arra a garancia, hogy a történetek hitelességén nem esett csorba és, hogy egytől-egyig mind valóban megtörtént.

A felelevenített emlékeken keresztül átélhetünk egy majdnem katasztrófával végződő landolást, gépeltérítést, sikeres és sikertelen életmentési kísérletet. Utazhatunk hírességekkel, helyet foglalhatunk híres és hírhedt politikusok mellett és drága italokat kortyolhatunk orosz milliárdosok magángépén. Mutyizhatunk a fapadosokon, elveszhetünk a reptéri forgatagban és arcpirító “meglepetéseket” találhatunk utastársaink csomagjaiban.

A könyv szerkesztése hasonlóan a korábbi kötetekhez nagyon gördülékeny. Minden fejezet újabb élményt tartogat és egyszer csak ezt vesszük észre, hogy már a végére is értünk. Bár a leíró rész nem olyan érzékletes, mint egy regénynél, az ember látja maga előtt a gépen, az egyenruhás személyzetet, érzi a biztonsági öv ölelését, hallja a turbinák zúgását.

Ha kezünkbe vesszük Kordos Szabolcs könyvét garantáltan más szemmel nézünk majd a reptéri személyzetre, légiutas-kísérőkre, pilótákra és nem utolsó sorban a Mikulásra. Leszálláshoz készüljenek! Köszönjük, hogy az Airport, Hungary-t választották!

Kiadó: 21. Század Kiadó

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • FotorCreated.jpg

Te hinnél neki?

Te mit tennél, ha a már halottnak hitt gyermeked bekopogtatna az ajtón? Amy Gentry ezzel a gondolattal játszott el debütáló,  Ki ez a lány? című regényében. Nem sok rettegettebb dolog lehet egy szülő életében, minthogy elrabolják a gyermekét. De vajon, hogyan lehet azt feldolgozni ha az...

  • 33456507534_e372d291bb_z.jpg
  • 34297989445_71089740ed_z.jpg
  • 34298035405_7987a0c2df_z.jpg
  • 34298044085_d9d251ccef_z.jpg

Ami Tarantóban történik... - A főnök meg én meg a főnök

Carlo Goldoni fergeteges komédiáját ültette mai környezetbe a Thália Színház, így született meg legújabb előadásuk. A főnök meg én meg a főnök felhőtlen szórakozást ígér, két felvonásban. Goldoni 1746-ban, a Két úr szolgája című komédiájával teremtette meg annak idején a polgári vígjáték...

  • FotorCreated-13.jpg
  • LID_zsurik_OK_szines_small-e1493447443755.jpg

"A nagyregényeket szeretem a legjobban" - Interjú Fullajtár Andreával

Adva van tíz könyv, a 2016-os könyvtermés legjava: Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Kepes András: Világkép; Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér; Nádas Péter: Az élet sója; Németh Gábor: Egy mormota nyara; Szabó T. Anna: Törésteszt; Térey János: Őszi hadjárat; Varró...

Szólj hozzá!